KATEGORIJE

Igor Mezić dobitnik nagrade SIAM-a za razvoj Koopmanove teorije operatora

25.02.2021. / vijesti / znanstvenici

Prof. dr. sc. Igor Mezić, profesor na Odjelu za strojarstvo i Odjelu za matematiku na Sveučilištu u Kaliforniji, Santa Barbara, član Međunarodnog znanstvenog savjeta te počasni profesor Sveučilišta u Rijeci, dobitnik je nagrade J. D. Crawford Prize koju dodjeljuje Društvo za industrijsku i primijenjenu matematiku (engl. Society for Industrial and Applied Mathematics, SIAM).

Profesoru Meziću nagrada je dodijeljena za rad Spectrum of the Koopman Operator, Spectral Expansions in Functional Spaces, and State-Space Geometry, objavljen 2019. u časopisu Nonlinear Science. U tom radu, čiji je jedini autor upravo prof. Mezić, predstavljena je matematička teorija koja olakšava razumijevanje i ubrzavanje niza prethodno nerješivih izračuna sa širokim rasponom primjena, uključujući dinamiku fluida, energetski učinkovit dizajn, mrežnu sigurnost i operacije te dinamiku složenih sustava.

„Izuzetno mi je drago što članovi zajednice dinamičkih sustava moj rad smatraju dostojnim Crawfordove nagrade”, kazao je Mezić, ujedno i ravnatelj Centra za energetski učinkovit dizajn Sveučilišta u Kaliforniji. „Istraživanja dinamičkih sustava neizmjerno su duboka i široka, a velik dio čine istraživanja vrhunske tehničke kvalitete sa širokim utjecajem u području inženjerstva i znanosti. Imajući na umu kvalitetu i opseg radova drugih kandidata, ova mi je nagrada tim vrjednija.”

Shvativši da je za modeliranje tako složenih sustava potreban drugačiji matematički okvir, na problemu je počeo raditi pišući svoju doktorsku disertaciju, uključivanjem teorije Kooopmanovih operatora koja je bila razvijena 30-ih godina prošlog stoljeća, ali nikada nije korištena u velikim razmjerima jer je geometrijsko gledište bilo toliko popularno. Mezić dodaje da je najvažniji doprinos njegova rada na teoriji Koopmanovih operatora činjenica što se tako otvara ljudski um, koji zatim može razmišljati u većim dimenzijama koristeći intuiciju iz nižih dimenzija.

Nagrada je dobila ime po Johnu Davidu Crawfordu koji je proveo revolucionarno istraživanje u kojem je prepoznao urođenu kaotičnu dinamiku koja postoji u plazmi i zbog čega čestice „bježe” neovisno o mehanizmu kojim ih pokušamo obuzdati. Mezić aludira na teoriju kaosa svojstvenu Crawfordovim nalazima, podsjećajući na lik Jeffa Goldbluma u filmu Jurski park, koji je, gotovo proročanski, rekao: „Ne možete obuzdati život. Život pronađe način.”

Mezić je za svoja ranija istraživanja osvojio brojne nagrade, među kojima su Alfred P. Sloan Fellowship in Mathematics, National Science Foundation CAREER Award i George S. Axelby Outstanding Paper Award koju dodjeljuje Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Dobitnik je nagrade United Technologies Senior Vice President for Science and Technology Special Achievement Prize (2007.) za poseban doprinos raznim inženjerskim tehnologijama.

(Autor fotografije: Matt Perko)

Skip to content