KATEGORIJE

Igor Mezić imenovan počasnim članom Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE)

13.12.2021. / vijesti / znanstvenici

Igor Mezić, profesor na Sveučilištu u Kaliforniji, Santa Barbara i član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci, imenovan je počasnim članom (engl. fellow) Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), najveće svjetske tehničke profesionalne organizacije. Status fellowa najviši je stupanj članstva koji Institut dodjeljuje svojim članovima kao priznanje za njihov izvanredni uspjeh u jednom od IEEE-ovih područja interesa.

Profesor Mezić ovaj je prestižni status dobio zahvaljujući doprinosu modeliranju i upravljanju korištenjem tehnika Koopmanova operatora. Koopmanova teorija operatora sofisticirani je matematički pristup korištenju analize nelinearnih tokova na temelju podataka za razumijevanje i predviđanje dinamičkih sustava.

„Ovo je izvanredna čast”, rekao je profesor Mezić, koji je također član Američkog fizičkog društva i Društva za industrijsku i primijenjenu matematiku (SIAM). „Nominiran sam za svoj doprinos teoriji dinamičkih sustava. Takvi sustavi i pridruženi algoritmi regulacije područja su u kojima djeluje iznimno snažna znanstvena i matematička zajednica, zato sam posebno ponosan što IEEE smatra da je moj rad vrijedan statusa fellowa.”

Iskreno čestitamo profesoru Meziću i veselimo se svim njegovim budućim uspjesima!

Više pročitajte u članku (na engleskom jeziku).

Skip to content