KATEGORIJE

Imaju li doktorandice i doktorandi društveni život?

08.12.2023. / vijesti / doktorska škola

Stignu li mladi istraživači, uz sve obveze vezane uz radni odnos i doktorski studij, imati i društveni život te koja je uloga društvenog života u savladavanju izazova, osiguravanju podrške te poboljšanju uvjeta studiranja na doktorskim studijima – bila je tema sinoćnjeg PhD Career Cafea.

Sedmi po redu PhD Career Cafe u organizaciji Doktorske škole, Ureda za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra te Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci održan je u četvrtak, 7. prosinca, u Café-baru Iskra u centru grada.

Panelisti tribine bili su Marko Strabić, mag. ing. (doktorand) i dr. sc. Davor Šakan (donedavni doktorand) s Pomorskog fakulteta u Rijeci, Slobodan Šolaja (ispred Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci) i Nikoleta Zubić (Ured za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra).

Kolege s Pomorskog fakulteta iznijeli su vlastita iskustva vezana uz česti nedostatak slobodnog vremena za vrijeme doktorskog studija, ali i očite benefite druženja i razmjene iskustava u neformalnom okruženju, kako s kolegama doktorandima, tako i s mentorima. Njihove je tvrdnje potkrijepila i voditeljica Ureda za karijere Nikoleta Zubić, iznijevši niz zanimljivih informacija i statistika koje govore o važnosti društvenog života u osiguravanju podrške i savladavanju izazova studiranja na doktorskoj razini.  Slobodan Šolaja istaknuo je mogućnosti angažmana doktoranada kroz djelovanje Studentskog zbora koji, osim aktivnosti preddiplomskih i diplomskih studenata, financira i aktivnosti doktoranda koji nažalost ponekad zaboravljaju da su i oni – studenti, premda doktorske razine, te ih pozvao na aktivnije uključivanje.

Kroz aktivno sudjelovanje i brojne primjere iz publike, potvrđena je teza da kvalitetan društveni život zaista doprinosi i poboljšanju uvjeta studiranja na doktorskim studijima. Iznesena je želja da Doktorska škola nastavi povezivati i umrežavati doktorande s različitih sastavnica, kroz radionice i konferencije, ali i neformalna i necenzurirana druženja (primjerice „PhD Career Beer“), kao izvorišta novih ideja, suradnji, razmjena iskustava, a  potencijalno i multidisciplinarnosti u budućim znanstvenim istraživanjima.

Još jedan vrlo dobro posjećen Phd Career Cafe, ovoga puta u predblagdanskoj atmosferi caffe bara, moderirali su voditelj Sveučilišnog savjetovališnog centra, prof. dr. sc. Zoran Sušanj, te predstojnik Doktorske škole, prof. dr. sc. Igor Prpić, dr. med.

Skip to content