KATEGORIJE

Indijski veleposlanik posjetio Sveučilište

30.03.2023. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. g. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj, u četvrtak, 30. ožujka 2023. posjetio je Sveučilište u Rijeci, a na Kampus je stigao u pratnji g. Ivana Delića, savjetnika za odnose s javnošću i kulturu. Ovo je veleposlanikov treći posjet Sveučilištu, a ovoga puta u Rijeci je boravio radi otvaranja riječkog dijela inicijative vezane uz Međunarodnu godinu prosa (IYM).

Veleposlanika je ugostila rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija sa suradnicima: dekanom Tehničkog fakulteta prof. dr. sc. Ladom Kranjčevićem, dekanicom Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija izv. prof. dr. sc. Marinom Ivašić Kos te ranijim dekanom Fakulteta za fiziku izv. prof. dr. sc. Marinom Karuzom. Sastanku su također prisustvovali Mladen Zlamalik i Neven Tomašić, predstavnici Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva.

Budući da je Sveučilište u Rijeci u listopadu 2021. potpisalo Sporazum o suradnji s Kalinga Institute of Industrial Technology, na sastanku je bilo riječi o uspostavljanju konkretnih oblika suradnje s Tehničkim fakultetom i Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija. Potaknuti zajedničkom željom za povezivanjem mladih talenata iz Indije i Hrvatske, sudionici su se složili da je potrebno razviti nove programe temeljene na vještinama, koji će mladim istraživačima omogućiti razmjenu ideja i znanja. To je zamišljeno kroz nove inicijative između sveučilišta u Indiji i Hrvatskoj za razmjenu akademskog osoblja, doktoranda i postdoktoranda, čime se osiguravaju i budući odnosi dviju zemalja.

Inženjer po struci, veleposlanik Srivastava dotaknuo se problema sve veće upotrebe tehnologija, koje sve više zamjenjuju čovjeka u svim sferama života, a naglasio je i važnost odgovorne upotrebe umjetne inteligencije. Veleposlanik je istaknuo i važnost Sveučilišta u Rijeci u akademskoj i znanstvenoistraživačkoj zajednici, a naglasio je i nužnost jačanja bilateralne suradnje sa sveučilištima u Indiji, prije svega u vidu razmjene studenata i znanstveno-nastavnog osoblja.

Osim mogućih oblika suradnje u području digitalnih tehnologija, umjetne inteligencije, elektrotehnike i računarstva, veleposlanik je spomenuo mogućnost suradnje u području medicine i farmacije, a kao mogućeg indijskog partnera predložio je King George’s Medical University, javno sveučilište koje svoj uspjeh duguje sofisticiranim biomedicinskim istraživanjima svjetske klase, posebno u liječenju onkoloških bolesti.

Nj. E. Raj Kumar Srivastava imenovan je veleposlanikom Republike Indije u Republici Hrvatskoj u rujnu 2020. Karijerni je diplomat s bogatom iskustvom u službi vanjskih poslova Indije u New Delhiju i inozemstvu (diplomatska predstavništva u Madridu, Yangonu, Beču, Brasiliji i Tokiju).

Skip to content