KATEGORIJE

Inicijative Europske komisije za ukrajinske istraživače

02.06.2022. / vijesti / eu projekti

Uslijed ratnih zbivanja u Ukrajini Europska komisija pokrenula je niz inicijativa ciljem omogućavanja raseljenim ukrajinskim istraživačima prilika za zapošljavanje i uključivanje u projekte financirane od strane Europske unije.

1. Portal „Europski istraživački prostor za Ukrajinu” (ERA4Ukraine)

Europska komisija pokrenula je namjenski portal ERA4Ukraine, jedinstvenu kontaktnu točku za informiranje i usluge namijenjene istraživačima u Ukrajini i istraživačima koji bježe od rata u toj zemlji.
Na portalu se objavljuju inicijative koje u EU-u pokreću nevladine skupine, razvrstane prema zemljama. Cilj mu je pomoći pogođenim istraživačima da pronađu smještaj i mogućnosti za zapošljavanje, olakšati priznavanje diploma i ponuditi druge usluge.

2. Inicijativa „ERC for Ukraine“

Europsko istraživačko vijeće zamolilo je svih 5600 korisnika bespovratnih sredstava ERC-a da pronađu privremeno zaposlenje za izbjegle istraživače i pomoćno osoblje iz Ukrajine. Ta nova inicijativa ERC-a uključena je u portal ERA4Ukraine.

Informacije o mogućnostima zapošljavanja objavljuju se na stranici ERC-ja.

3. Inicijativa Horizon4Ukraine

Na Funding&Tenders portalu Europske komisije raseljeni ukrajinski istraživači ili drugi stručnjaci iz Ukrajine mogu potražiti prilike za uključivanje u istraživačke i inovacijske projekte financirane od Europske unije – Horizon4Ukraine.

4. Program  MSCA4Ukraine

Program MSCA4Ukraine dio je odgovora EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu i potrebe za brzim djelovanjem kako bi se pružila potpora raseljenim ukrajinskim istraživačima i kako bi im se omogućio nastavak rada u Europi, čime se pomaže u zaštiti ukrajinskog sustava istraživanja i inovacija te slobode znanstvenog istraživanja u cjelini.

S ukupnim sredstvima u iznosu od 25 milijuna eura, program MSCA4Ukraine stipendirat će doktorande i postdoktorande u akademskim i drugim institucijama u državama članicama i zemljama pridruženima programu Obzor Europa.
Istraživači moraju biti ili ukrajinski državljani, osobe bez državljanstva ili državljani trećih zemalja osim Ukrajine, koji borave u Ukrajini, koji su raseljeni na dan ili nakon 24. veljače 2022. ili koji su spremni za raseljenje.

Prihvatljive organizacije mogu biti i one koje već ugošćavaju ukrajinske istraživače kojima se želi omogućiti nastavak istraživanja u organizacijama EU ZČ/ pridruženim članicama programa Obzor Europa.

Trajanje svake individualne stipendije odredit će korisnik (Beneficiary) u dogovoru s organizacijom koja zapošljava istraživača (treća strana), s time da maksimalno trajanje stipendije može biti 2 godine. Najveći iznos koji će biti dodijeljen svakoj trećoj strani je 2 milijuna eura (moguće zapošljavanje više istraživača kod jedne organizacije).

Poziv trećim stranama te uvjeti prihvatljivosti biti će objavljeni na Funding&Tenders portalu te na mrežnim stranicama korisnika. Indikativni plan objave je druga četvrtina 2022. godine.

Skip to content