KATEGORIJE

Inovacijski ekosustavi Sveučilišta u Rijeci predstavljeni predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću

14.04.2022. / vijesti / o sveučilištu

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je Sveučilište u Rijeci na kojem je održao sastanak s rektoricom Sveučilišta prof. dr. sc. Snježanom Prijić-Samaržija, njezinim suradnicima, predstavnicima gospodarskih partnera koji surađuju s našim Sveučilištem, županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Marko Filipovićem.

Na sastanku održanom u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci predsjedniku Milanoviću prezentirane su aktivnosti i projekti koji se na Sveučilištu provode u sklopu programa transfera znanja prema gospodarstvu. Rektorica prof. dr. sc. Prijić-Samaržija predstavila je aktivnosti i suradnju Sveučilišta u Rijeci s gospodarskim partnerima, nacionalnim tijelima te lokalnom i regionalnom zajednicom, a prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika predstavio je projekt European Digital Innovation Hubs (EDIH) te aktivnosti transfera znanja na riječkome Sveučilištu.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici najznačajnijih gospodarskih partnera Sveučilišta u Rijeci koji su predsjedniku Milanoviću prezentirali poslovanje svojih tvrtki:  predsjednik Uprave JGL – Jadran galenski laboratorij Ivo Usmiani, izvršna direktorica tvrtke Lürssen Designe center Kvarner / Maritime Center of Excellence centra Kvarner Teuta Duletić, izvršna direktorica tvrtke Gitone Kvarner Ana Odak, direktorica Društva Ericsson Nikola Gordana Kovačević, direktor tvrtke Digitalne usluge / Medija i operacije s kupcima Mreže, Ericsson Nikola Tesla Hrvoje Benčić i član Uprave tvrtke Infobip Marin Bezić.

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske  za ekonomiju Velibor Mačkić, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i povjerenik Predsjednika Republike Hrvatske za sport Željko Jovanović.

Nakon sastanka predsjednik Milanović izjavio je kako uvijek sa zadovoljstvom dolazi na riječko Sveučilište, „razlikujem modernost, odnosno pomodarstvo s jedne strane, od one modernosti koja znači suvremenost i uključenost u tokove i u korisne trendove“, rekao je predsjednik Milanović. Dodao je da je Sveučilište u Rijeci moderno u pozitivnom smislu te riječi, te da s radošću gleda na projekte koji su mu predstavljeni. 

Rektorica prof. dr. sc. Prijić-Samaržija u izjavi je kazala kako je namjera Sveučilišta u Rijeci promovirati ideju inovacijskih ekosustava, odnosno transfera znanja. „Upoznati predsjednika sa svime onime što u Rijeci radimo, kako transformirati i grad i regiju, a u smislu dobre suradnje sveučilišta, gospodarstvenika te lokalne i regionalne zajednice“, poručila je rektorica riječkog Sveučilišta. „Naš cilj je da Sveučilište bude Sveučilište treće i četvrte generacije, Sveučilište koje ne samo da obrazuje i istražuje nego koje funkcionira u zajednici, povezujući kadrove, pripremajući studente za tvrtke, jer one definitivno trebaju kadrove koji će raditi. Želimo i da nam se vrate naši znanstvenici koji su otišli“, poručila je rektorica.

Preuzeto

Skip to content