KATEGORIJE

Istraživanje o prosvjedima protiv Covid mjera

23.02.2022. / vijesti / znanstvenici

Istraživačka skupina Cultures of Rejection (CuRe), u kojoj sudjeluju i istraživači s Centra za napredne studije Jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, objavila je izvršni sažetak međunarodnog istraživanja o pokretima protiv COVID-19 mjera u Europi.

Istraživačka skupina CuRe konzorcij je istraživača iz različitih disciplina, uključujući sociologiju, antropologiju, etnologiju, političke znanosti i filozofiju, te iz pet zemalja (sa Centra za napredne studije Jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, Instituta za istraživanje migracija, etniciteta i društva Sveučilišta u Linköpingu, Sveučilišta u Beču, Humboldt Sveučilišta u Berlinu i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu), financiran od strane Volkswagen fundacije. Početkom 2019. CuRe je počeo istraživati društvene i kulturne uvjete razvoja autoritarnih i desnih populističkih pokreta, provodeći empirijska istraživanja duž transnacionalnog prostora stvorenog migracijskim kretanjima 2015. u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Švedskoj. Reagirajući na nove okolnosti koje je stvorila pandemija COVID-19, istraživačka je skupina 2021. godine počela provoditi studije mobilizacije protiv COVID-19 mjer u svih pet zemalja.

CuRe istraživanje o pokretima protiv COVID-19 mjera iznimno je zbog svog komparativnog internacionalnog karaktera – istraživanje ukazuje na specifičnosti pokreta u pojedinim zemljama, ali i ključne poveznice među njima.

Sažetak istraživanja možete naći na mrežnim stranicama projekta Cultures of Rejection te Centra za napredne studije Jugoistočne Europe, a možete mu pristupiti i putem sljedeće poveznice:

http://culturesofrejection.net/files/Cure-Cov19-international-Summary.pdf

Skip to content