KATEGORIJE

YUFE: Izazovi znanstvene komunikacije u digitalnom dobu

25.06.2021. / vijesti / yufe

Dana 23. lipnja 2021. godine u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišne knjižnice Rijeka održala se dvosatna radionica pod nazivom Challenges of Scientific Communication in the Digital Age – Croatian perspective namijenjena znanstvenicima, knjižničarima i ostalim zainteresiranim djelatnicima YUFE mreže.

Cilj joj je bio ukazati na izazove u znanstvenoj komunikaciji i raspraviti kako ih prevladati. Govorilo se o nekima od izazova s kojima se danas susreću znanstvenici kao što su: prepoznavanje kvalitetnih publikacija za objavu znanstvenih radova, pronalazak i interpretacija bibliometrijskih pokazatelja o publikacijama, prepoznavanje časopisa upitne kvalitete, važnost objave u otvorenom pristupu i postizanje međunarodne vidljivosti autora.

Izvoditeljice radionice, dr. sc. Dejana Golenko, voditeljica knjižnice Pravnog fakulteta u Rijeci i Dora Rubinić, viša knjižničarka, djelatnica Sveučilišne knjižnice Rijeka, koristile su primjere iz vlastite prakse kako bi predstavile načine na koje knjižničari Sveučilišta u Rijeci daju podršku znanstvenicima u izazovima s kojima se susreću.

Raspravu je vješto usmjeravala doc. dr. sc. Sandra Winkler, prodekanica za međunarodnu suradnju Pravnog fakulteta u Rijeci, a bila je fokusirana na izazove s kojima se znanstvenici susreću pri željenoj objavi u otvorenom pristupu te važnosti prosudbe radova koja nije fokusirana samo na metriku publikacije u kojoj je rad objavljen već na odgovarajuće pokazatelje o samome radu.

Na radionici je sudjelovalo 24 djelatnika YUFE sveučilišta i to iz Rijeke, Rima i Torunja, a bila je prilika za dijeljenje iskustva i povezivanje s kolegama sa sveučilišta Mreže.

Skip to content