KATEGORIJE

Izložba [ai] explore na UNIRI panelima

02.06.2023. / vijesti / sveučilište i društvo

Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci osnovan krajem 2022. godine organizirao je popularno-znanstvenu izložbu [ai] explore koje je postavljena na izložbenim panelima na Kampusu od 1. do 27. lipnja 2023.

Postavljena izložba upravo predstavlja aktivnost kojom se ostvaruju oni ciljevi zbog kojih je i sam Centar osnovan. Izložba popularizira znanosti i to upravo znanstvene rezultate koje su ostvarili znanstvenici riječkoga sveučilišta. Nadalje, izložba popularizira znanost na način koji nije uobičajen, odnosno kroz popularno-znanstvenu izložbu čiji su eksponati nastali interdisciplinarnom suradnjom djelatnika Fakulteta za matematiku i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Popularno-znanstvena izložba [ai] explore predstavlja vizualizacije inženjerskih problema iz područja građevinarstva, ali i neke proračunski zahtjevne znanstveno-istraživačke primjere. Vizualizacija je napravljena upotrebom matematičkog algoritma HEDAC te je na eksponatima predstavljen postupak kroz koji algoritam uči, upoznaje objekte i istražuje njihova svojstva. A da algoritam uspješno istražuje te reproducira i prava umjetnička djela, pokazano je i na nekoliko slikarskih klasika.

Izložbu [ai] explore možete doživjeti na različite načine: možete prošetati izložbom i uživati u lijepim slikama, možete prošetati izložbom i pokušati dokučiti o kojim se inženjerskim problemima radi i što oni pokazuju ili pak prošetati izložbom i pokušati dokučiti kako radi matematički algoritam koji je naslikao ove slike, … QR kod na svakom eksponatu krije odgovore na sva vaša pitanja i stručno objašnjenje eksponata.

Autori izložbe su: Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković i Ivona Traunkar (Fakultet za matematiku) te Nina Čeh i Edita Papa Dukić (Građevinski fakultet).

Osim znanstvenika sa Sveučilišta u Rijeci koji potpisuju ovu popularno-znanstvenu izložbu, dio zasluga ide i algoritmu s kojim su slike izrađene. Algoritam je temeljen na znanstvenom radu Ergodicity-Based Cooperative Multiagent Area Coverage via a Potential Field čiji su autori Bojan Crnković (Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci), Stefan Ivić (Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci) i Igor Mezić (University of California, Santa Barbara). U pozadini algoritma je dinamički autonomni sustav, odnosno roj agenata koji se kreće i istražuje zadanu domenu. Roj komunicira i koordinira svoje postupke preko promjenjivog skalarnog polja koje se dobije kao rješenje toplinske jednadžbe na zadanoj domeni. Primjene algoritma su brojne te navodimo samo neke od njih: pretraživanje prostora na primjer dronovima, slikanje, planiranje špricanja poljoprivrednih površina, snimanje 3D objekata i drugo.

Na sljedećem videu možete pogledati najavu izložbe: https://www.youtube.com/watch?v=aOeVK5Odigw

Izložba [ai] explore je ostvarena u sklopu projekta „Reconnect science with the blue society“, broj ugovora 101061595, koji je financiran iz Okvirnoga programa Europske unije za istraživanje i inovacije – Obzor Europa, poziva HORIZON MSCA Researchers’ Night 2022-2023.

Skip to content