KATEGORIJE

IZLOŽBA, Distancirano socijali

08.07.2021. / vijesti / diversity

Udruga Društvo za istraživanje i potporu organizira ovu izložbu portreta mladih s teškoćama u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Fotografije su nastale tijekom travnja i svibnja na raznim lokacijama u gradu Rijeci – javni prostori poput Korza, Molo Longo šetnice, uličica u starom gradu, a autorica fotografija je studentica Ivana Ivaničić. 

Izložba će biti otvorena za javnost od 6. do 16. sprnja 2021. godine od ponedjeljka do subote od 17 do 20 sati. Izložba je aktivnost iz komunikacijske kampanje za zagovaranje prava osoba s invaliditetom koju provodi DIP u okviru trogodišnjeg programa “DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim!” kojeg financiraju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Primorsko-goranska županija i drugi donatori. 

Kako bi privukli pažnju javnosti i senzibilizirali donositelje odluka na obavezu pružanja podrške i skrbi našoj ciljnoj skupini želimo Vas upoznati s njima. Time stvaramo priliku za socijalnu interakciju i druženje. Pozivamo Vas da obratite pažnju na sposobnosti koje imaju, a ne na prepreke s kojima se svakodnevno suočavaju.

Cilj izložbe je povećanje vidljivosti mladih s teškoćama i skretanje pažnje javnosti na njihovu svakodnevicu – želi se progovoriti o socijalnoj isključenosti, izoliranosti i stigmatizaciji osoba s invaliditetom – mladih s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju (autizam, intelektualne teškoće, ADHD i sl.). Njihove teškoće možda nisu odmah vidljive, ali nažalost upravo zbog njih oni postaju nevidljivi društvu. 

Izložbom se želi usmjeriti pažnja javnosti na živote mladih s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju, kroz portrete i kratke crtice – što vole raditi, što ne vole, kako izgleda njihov dan, njihov život, što žele poručiti građanima…

Projekt je financirao Grad Rijeka kroz Otvoreni natječaj za male potpore u 2021. godini.

O ORGANIZATORU

Društvo za istraživanje i potporu (DIP) je u 8 godina djelovanja i rada s mladima i za mlade stekao veliko iskustvo u provođenju raznih projekata. U posljednje vrijeme najvažniji je DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim! – poludnevni boravak za mlade s teškoćama kojemu je glavni cilj prevencija institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja korisnika. U studenom 2020. godine održana je Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije te je tom prilikom javnosti predstavljena velika izložba (preko 300 radova domaćih strip autora) autorskog stripa i ilustracije u Exportdrvu. Također, 2019. godine proveden je projekt Ri Urban Inclusive Walking 2020, prvi projekt promocije nordijskog hodanja na našem području koji je izuzetno dobro prihvaćen u javnosti (sudjelovalo je oko 100-tinjak građana i 30-ak mladih s teškoćama). Projekt je završen izložbom fotografija „Solidarnost i pomaganje” u Društvu arhitekata Rijeka (DAR). Projekt Studenti – inspektori arhitektonskih barijera, proveden je 2017. godine, a radilo se o akciji mladih studenata za potporu kolegama s invaliditetom, kroz koji se provela komunikacijska kampanja senzibiliziranja javnosti i sudjelovanja u donošenju političkih odluka radi uklanjanja arhitektonskih barijera i kroz koji su na nekoliko fakulteta i ustanova postavljene oprema i pomagala za osobe s invaliditetom.

Skip to content
Virtualna sova UNIRI