KATEGORIJE

Izložba Dock Culture u palači Moise

12.10.2020. / vijesti / sveučilište i društvo

U četvrtak, 15. listopada 2020. u 18 sati u palači Moise – edukacijskom centru Sveučilišta u Rijeci u Cresu bit će otvorena izložba Dock Culture. Na otoku Cresu, gdje se trenutno nalazi Dok 9.

Izložba Dock Culture, istoimeni je projekt i inicijativa arhitektice Bojane Vuksanović s ciljem očuvanja plutajućeg Doka 9 (originalno Doka F), jedinog preostalog objekta ove vrste iz Austro-ugarskog vremena u svijetu, a trenutno lociranog u Cresu. Idejni projekt predlaže njegovo predstavljanje u vidu povijesno-industrijskog artefakta te integraciju u kulturnu, društvenu i urbanu scenu, kao i pretvaranje u novu kreativnu platformu. Izgrađen za potrebe Austro-ugarske mornarice početkom prošlog stoljeća (1913.), dok je i nakon 104 godine još uvijek u funkciji. Tijekom tog dugog razdoblja bio je u upotrebi u vojskama Austro-ugarske, Italije, Jugoslavije i Hrvatske od njene samostalnosti. Pritom je više puta mijenjao lokacije, od Pule gdje je izgrađen, preko Tivta, do Cresa gdje se nalazi od 1983. godine.

Projekt predlaže da bi se u budućnosti mogao očuvati, restaurirati i biti u upotrebi kao ljetna pozornica za multimedijske umjetničke intervencije, izložbeni prostor za makete brodova i fotografije iz pomorske povijesti, knjižnica i arhiv, prostor za umjetničke ateljee i rezidencije, predavanja, koncerte, kazališne predstave, kino, ali i kao vez za dvjestotinjak manjih brodica te bi na taj način generirao i nove umjetničke sadržaje. Takav objekt, koji je i sam po sebi svojevrstan „muzej brodogradnje“, predstavljao bi novi sloj grada, artefakt koji govori autentičnu priču jedne kulturne povijesti i pritom stvara nove vrijednosti. Sve ove različite funkcije i sadržaji mogli bi u budućnosti koegzistirati uz „centralnu ulicu“ – palubu doka, do dolaska na krajnju točku, s koje se pruža pogled na more. Zidovi gornje palube doka dugački 100m s jedne i druge strane, postali bi šetnice s pogledima u unutarnju “ulicu” doka i na cijeli grad.

Dana 19. lipnja 2020. kao rezultat javne inicijative Dock Culture Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel Rijeka, stavilo je Dok-9 pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju kulturnog dobra.

Dock Culture prvi put je predstavljen je 2016. u Pomorskom povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, Guvernerova palača, zatim na Sedmoj međunarodnoj konferenciji o industrijskoj baštini. 2016. u galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Puli, u Lamparni LAE Undeground City XXI Labin (2016), na Danima arhitekture Istre (2016) i u HDD Hrvatskom dizajnerskom društvu, Zagreb (2017).

Dock Culture 2020. u palači Moise, po prvi put se izlaže u Cresu, gdje je Dok-9 lociran. U jedinstvenom prostoru Palače Moise, Izložbu je pored Cresanke dd. podržalo Sveučilište u Rijeci u sklopu programskih aktivnosti Centra za napredne studije Jugoistočne Europe.

Autorica projekta:

Bojana Vuksanović DipArch BArch [Hon] RIBA

Bojana Vuksanović diplomirala je arhitekturu u Edinburgu 2003. godine [ Edinburgh College of Art], a post-diplomski studij u Barceloni 2005. [ETSAB]. Od 1993. – 1996. studirala je u Londonu architectural engineering. Nakon niza godina provedenih u inozemstvu, zadnjih godina živi na otoku Cresu gdje se bavi arhitekturom i dizajnom kao freelancer. Prije toga radila je za Studio Libeskind [Berlin], JM-Architects, [Edinburgh], Reiach and Hall Architects, [Edinburgh], kao vanjski suradnik za Cloud-9, Media-Tic Project, [Barcelona], Icosis Architects, [Edinburgh], Zeroarchitecture, [Italy], Underground City XXI Labin, Studio Bravo, [London]. Članica je Royal Institute of British Architects, London [RIBA ] / [Kraljevski Institut Britanskih Arhitekata – RIBA] od 2017. godine.

Skip to content