KATEGORIJE

Izložba ”Inkluzivni Kampus” na vanjskim panelima

05.06.2021. / vijesti / kampus epk

Na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci postavljena je izložba “Inkluzivni Kampus”. Izložba je rezultat istoimenog projekta „Inkluzivni Kampus“, koji je započeo još 2019. Projekt su osmislile i vodile doc. dr. sc. Iva Mrak s Katedra za arhitekturu i urbanizam i doc. dr. sc. Sanja Šurdonja s Katedre za prometnice pri Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Glavni cilj projekta je bilo formirati idejna rješenja privremenog uređenja dijelova Kampusa prema ideji uključivosti za sve, posebno za osobe s invaliditetom, osobe smanjenje pokretljivosti, starije dobi, s kroničnim bolestima, djecu i osobe slabijeg financijskog statusa. 

Ciljevi projekta:
Povezivanje znanosti i prakse te popularizacija znanosti i obrazovanja
Formirati idejna rješenja privremenog uređenja dijelova Kampusa prema ideji uključivosti
Poticaj uređivanju dijelova vanjskih prostora Kampusa u vidu inkluzivnosti i pristupačnosti te održavanja zdravog okoliša i zdravlja osoba što je posebno važno za osobe s invaliditetom, smanjenje pokretljivosti, starije dobi, s kroničnim bolestima, djecu i osobe slabijeg financijskog statusa
Prvi inkluzivni projekt uređenja Kampusa u Hrvatskoj, baza za razvoj inkluzivne i zdravlju
Orijentirane prakse pri projektiranju i planiranju javnih prostora i namjena
Model primijenjen na ovome Projektu je moguće koristiti za analizu i unaprjeđenje drugih prostora (susjedstava) u Rijeci i šire.

Kroz projekt je održano 6 radionica „Naš Kampus“ sa studentima, sveučilišnim djelatnicima te umirovljenicima lokalne zajednice. Upravo iz tih radionica proizašla su projektna rješenja koja je moguće vidjeti na panelima.

Ideje projekta su prezentirali i međunarodno unutar mreže EIDD – Design for all Europe.

Izložbu je moguće pogledati na UNIRI panelima do 17. lipnja 2021.

Projekt „Inkluzivni Kampus“ financira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.

Skip to content