KATEGORIJE

Izložba inovacija i Inovacijski forum

25.10.2022. / vijesti / inovacije

U ponedjeljak, 24. listopada 2022. na Građevinskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci otvoren je 6. ADRIATECH – Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu u organizaciji SUIR-a – Saveza udruga inovatora Rijeke. Izložba se održava od 24. do 28. listopada 2022. uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije. Suorganizatori izložbe su HZI – Hrvatska zajednica inovatora Zagreb, Udruga građevinskih fakulteta Hrvatske Zagreb, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije i Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Centra za inovacije i transfer tehnologije Rijeka. Na izložbi je predstavljeno ukupno 34 inovacije inovatora i inovativnih tvrtki, zagrebačkog, osječkog i riječkog Građevinskog fakulteta te inovacije iz Irana i Srbije.

Cilj je izložbe približiti inovacije akademskoj zajednici, uvažavajući aktivnosti koje provodi Nacionalno inovacijsko vijeće, kojim uz ministra gospodarstva supredsjedava ministar znanosti. U svim europskim dokumentima povezuju se istraživanja i inovacije te razrađuje trokut znanja između obrazovanja, istraživanja i inovacija, što čini temelj za postizanje sinergijskih učinaka ulaganja u znanost i inovacije iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih fondova.
Ulaganja u znanost i inovacije pa onda i u transfer tehnologije, omogućit će da javna hrvatska sveučilišta postanu međunarodno kompetitivna, odnosno sveučilišta koja stvaraju novu znanstvenu, društvenu, kulturnu i gospodarsku vrijednost. Interakcijski mehanizam kojim se ovo može ostvariti su zajednički istraživački projekti u kojima surađuju javna sveučilišta i gospodarstvo. Time se osnažuju mehanizmi transfera znanja, tehnologije i intelektualnog vlasništva s javnih sveučilišta u gospodarstvo te komercijalizacija rezultata istraživanja.

Na početku ovog četverodnevnog događanja, održan je Inovacijski forum ”Inovacije u građevinarstvu”, koji su organizirali Hrvatska zajednica inovatora Zagreb i Građevinski fakultet u Rijeci. Uz pozdravne riječi predsjednika Hrvatske zajednice inovatora prof. dr. sc. Miljenka Šimprage i dekana Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Mladena Bulića, na Forumu se govorilo o:
– tehnološkim inovacijama i transferu znanja – prilike i izazovi primjene kompetencija znanstvene zajednice (Boris Golob, direktor STEPRI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci),
– znastvenoistraživačkim i razvojnim projektima Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“ (izv. prof. dr. sc. Ana Baričević, prodekanica za znanost),
– zgradama gotovo nulte energije proizvedene na industrijski način (mr. sc. Ivan Palijan, Palijan d. o. o. Zagreb)
Dan je i prikaz Sveučilišta u Rijeci kao središta potencijala regionalnog inovacijskog ekosustava (prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte).

Skip to content