KATEGORIJE

Izložba Izvođenje demokracije

25.10.2022. / vijesti / umjetnost i kultura

Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Gradom Rijekom poziva zainteresirane na otvorenje izložbe ”Izvođenje demokracije” autorskog tima Ane Adamović i Milice Pekić (Kiosk**), u suradnji s Kontrapunktom i DokuFestom. Otvorenje će biti održano u petak, 28. listopada 2022 s početkom u 18 sati na Delti u prostorima nekadašnjeg ExportDrva.

Demokracija je tema mnogih razgovora, od kava s prijateljima do međunarodnih skupova; o njoj se raspravlja u okviru akademskih seminara i među aktivistima.

Goruća pitanja naše svakodnevice: Koje vitalne vrijednosti demokracije moguće je sačuvati? Može li demokracija preživjeti u svijetu nezasitnih društvenih nejednakosti i ekološke krize? Je li uopće poželjno njeno preživljenje, s obzirom da nije spriječila predatorski kapital u njegovom otimanju participativnih političkih procesa? Da li je demokraciju moguće popravljati? U kojoj mjeri? Može li ona ispuniti kompleksno obećanje o paralelnom razvoju sloboda, ali i sposobnosti za kolektivnim djelovanjem?

Izvođenje demokracije, kolektivni je participativni umjetnički rad nastao u suradnji s građanima, aktivistima, članovima inicijativi i radničkih kolektiva te političkih stranaka Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Rad koji se sastoji od serije razgovora sudionika izložbeno je oblikovan kao multimedijska instalacija u prostoru. Projekt je inicirala organizacija Kiosk, izvodeći prvu fazu u Srbiji 2020., dok je druga faza izvedena u Kosovu i Sjevernoj Makedoniji, u suradnji sa organizacijama DokuFest iz Prizrena i Kontrapunkt iz Skoplja.

Autorice projekta: Ana Adamović i Milica Pekić
Urednički tim: Ana Adamović, Eroll Bilibani, Iskra Geshoska, Veton Nurkollari, Milica Pekić, Artan Sadiku
Oblikovanje postava i tehnička produkcija (Rijeka): Damjan Šporčić
Kustoski tim (Rijeka): Sanja Bojanić, Tina Perić, Marko-Luka Zubčić, Valeria Graziano
Tehnička podrška (Rijeka): Vanja Pužar
Dramaturginja: Katarina Pejović
Kamera: Ana Adamović (Srbija), Elmedina Arapi (Kosovo), Gjorgje Jovanovik (Sjeverna Makedonija)
Zvuk: Ana Adamović (Srbija), Alba Çakalli, Vigan Bytyqi, Zana Arapi, Eroll Bilibani, Buron Karahoda (Kosovo), Gjorgje Jovanovik (Sjeverna Makedonija)
Video post-produkcija: Vladan Obradović
Dizajn i post-produkcija zvuka: Srđan Bajski, Bojana Ruvidić
Transkripcija: Ana Adamović, Milica Pekić (Srbija), Zana Arapi, Nora Fetoshi, Dren Shporta, Fjolla Fetollari, Eroll Bilibani (Kosovo), Marija Jones (Sjeverna Makedonija)
Prijevod: Goran Kričković, Milica Pekić, Ana Adamović (Srbija), Fjolla Fetollari, Eroll Bilibani (Kosovo), Marija Jones (Sjeverna Makedonija)
Dizajn: Isidora Nikolić

Pridružite se otvorenju izložbe Izvođenje demokracije, kao i razgovoru o navedenim gorućim pitanjima o demokraciji. Snježana Prijić Samaržija, Selma Porobić i Sanja Bojanić osvrnut će se na njih kroz izazove sektora visokog obrazovanja.
Ana Adamović i Milica Pekić te Rajko Grlić i Branka Cvjetičanin govorit će iz pozicije angažirane umjetnosti. Rajko Grlić, Branka Cvjetičanin i Eroll Bilibani dobitnici su Erhard Busek nagrade za angažiranu umjetnost, koju dodjeljuje Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci.

Izložba je otvorena do 4. studenog 2022. od 18 do 20 sati.

Ulaz je besplatan.

  • Riječka verzija izložbe Izvođenje demokracije organizira se u sklopu projekta Cultures of Rejection: Conditions of Acceptability in Socio-spatial and Digital Environments.
    **Projekt podržali: Balkanski fond za demokracijju, projekt Njemačkog Maršalovog fonda SAD i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID); Allianz Kulturstiftung; Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i Europski Fond za Balkan

Skip to content