KATEGORIJE

Izložba plakata Fiume fantastika

24.11.2020. / vijesti / sveučilište i društvo

Na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci postavljena je izložba plakata koja prati izložbu Fiume Fantastika: Fenomeni grada, središnju izložbu EPK programskog pravca ‘’Slatko i slano’’, koja je trenutno postavljena u Exportdrvu. Izložba plakata je bila predstavljena u rujnu 2020. na panelima na Korzu i netom prije zatvaranja izložbe Fiume Fantastika: fenomeni grada, našla je svojoj put i do šetnice na Kampusu.

Izložba Fiume Fantastika: Fenomeni grada zasnovana je na recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci i prati zadnjih 150 godina urbane povijesti Rijeke tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte.

Prilikom predstavljanja izložbe na Korzu u rujnu 2020. gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel istaknuo je kako je ideja postava na Korzu ne samo pokazati stvaranje izložbe Fiume Fantastika, već i ukazati na samu izložbu u Exportdrvu: ‘’Izložba Fiume Fantastika izuzetno je vrijedna i mislim da bi je svaki Riječanin trebao pogledati, jer govori o povijesti grada s različitih aspekata unatrag posljednjih stoljeće i pol“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Arhitektica i autorica postava izložbe Ida Križaj Leko ističe kako je kroz izložene plakate, kroz  crtež, tekst i specifične fotografije, prikazan rad na dugoročnom istraživanju o urbanoj povijesti Rijeke. Izložba je postavljena u deset paviljona od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Kroz postav na 10 panela, posjetitelji šeću konceptualno kroz 10 paviljona glavne izložbe. ‘’Željeli smo ponukati ljude da dođu pogledati te fantastične riječke zone, jer je svaki paviljon jedna mikroizložba, koja obrađuje jednu određenu temu. Sve je upotpunjeno s jedanaestim paviljonom – to  je zapravo timeline, koji kroz povijesne podatke prikazuje priču o tih 150 godina riječke povijesti“, kazali su Renato Stanković i Morana Matković, dio kustoskog tima DeltaLaba.

Izložba na Kampusu na vanjskim izložbenim panelima bit će postavljena do 1. prosinca 2020.

Skip to content
Pitaj me!
Virtualna sova URI