KATEGORIJE

Izložba povodom 50 obljetnice UNIRI postavljena na Kampusu

16.05.2023. / vijesti / 50UNIRI

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u ”Akvariju” Studentskog centra Rijeka u utorak, 16. svibnja 2023. održano je otvorenje Izložbe plakata povodom 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci. Izložba je postavljena na vanjskim izložbenim panelima na šetnici na Kampusu, no zbog lošeg je vremena otvorenje održano u Akvariju, a izložba predstavljena digitalno. Izložba se sastoji od 20 plakata na kojima su prezentirane obrazovne sastavnice Sveučilišta (1 Odjel, 1 Akademija i 14 fakulteta), Studentski centar, Sveučilišna knjižnica te Rektorati i vremenska lenta Sveučilišta. Izložba je predstavljena kao jedno od događanja u centralom tjednu obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci. Predstavljanjem izložbe moderirala je Elvira Marinković Škomrlj, glasnogovornica Sveučilišta u Rijeci, a izložbu su predstavili rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i prof. dr. sc. Amir Muzur, redoviti profesor na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija, koji je autor vremenske lente Sveučilišta, predstavljene u izložbi.

Ova je lenta zapravo skromna, jer ne može obuhvatiti 390 godina, koliko traje povijest visokoga školstva u Rijeci. To ja zapravo naša naslijeđena povijest, a odabrani su oni trenutci koji povezuju Sveučilište: figure mandata rektorica i rektora, godine osnivanja sastavnica, važnih izora… Pola stoljeća nije malo, a lenta u nekom trenutku počinje pričati vlastitu priču… Možda smo ponekad i preskromni kad slavimo samo 50 godina, jer doista visoko školstvo u Rijeci postoji 390 godina, još od prve isusovačke gimnazije. Ova je izložba poziv na kompletiranje priče, koja se stalno nastavlja ispisivati, koja nikada nije i ne može biti potpuno završena…, istaknuo je prof. Muzur.

Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u izradi ove izložbe, a posebno Elviri Marinković Škomrlj, koja se, pored svoje funkcije u odnosima s javnošću na Sveučilištu, a kojoj je prethodilo značajno novinarsko i uređivačko iskustvo, prometnula u kroničarku Sveučilišta, koja baštinu poput knjiga i fotografija ostavlja za budućnost, za generacije koje dolaze. Posebna zahvala ide svakako autoru fotografija ove izložbe, svježih fotografija koje predstavljaju rad i život sastavnica Sveučilišta, Damiru Škomrlju, čije su višegodišnje brojne fotogalerije sveučilišnog života važan dio sveučilišne baštine i dokumentacija koja ostaje za budućnost. Trenutno smo u centralnom tjednu obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta, a kroz sva smo događanja željeli istaknuti vrijednosti kojima se vodimo; jedna od njih je svakako vrijednost baštine i tradicija, a upravo tradiciju želimo kombinirati s avangardom i djelovati kao moderno progresivno sveučilište, ali i ono koje čuva svoju povijest, tradiciju i baštinu, a u središte postavlja čovjeka; jer ipak ljudi su ključan faktor našeg Sveučilišta. Izložba će u rujnu također biti postavljena na panelima na Korzu, a imat će svoj svojevrsni nastavak, odnosno proširenu priču u monografiji koja je u pripremi, rekla je rektorica Prijić Samaržija.

Izložba je postavljena na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci i tu se može razgledati do 24. svibnja 2024.

Skip to content