KATEGORIJE

Izložba u Galeriji Decumanus u Krku: Tvornica papira 200 godina poslije

27.01.2022. / vijesti / umjetnost i kultura

Dvjesto je godina otkako su se radnici uselili, a strojevi zabučili u riječkoj Tvornici papira. Od Adamićeve ideje manufakturne proizvodnje papira uz Rječinu, do parnog stroja, od prnja do industrijske konoplje, od papira za pisanje, do cigaretnog papira. Sve to bila je riječka Hartera.

Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci je na fotomaratonu u obljetničkoj godini u fokus stavio Tvornicu papira. Okupljeni fotografi su u ožujku 2021. godine obišli napuštene objekte tvornice te imali priliku čuti o prošlosti proizvodnje papira.  Fotomaraton riječkom industrijskom baštinom okupio je zainteresirane fotografe za riječku industrijsku povijest i fotografiranje skrivenih, i manje dostupnih nekada industrijskih prostora. Ideja fotomaratona je istaknuti važnost industrije i industrijske baštine za nekadašnje i današnje, i grad i ljude.

Fotografiralo se prema trima temama – tvornica, voda i sjećanje prema kojima je i žiri odredio pobjednike te istaknuo pohvaljene radove. Nakon predstavljanja riječkoj publici, izložba seli u krčku Galeriju Decumanus. Otvorenje izložbe predviđeno je za petak, 28. siječnja 2022. godine, a izložbu je moguće pogledati do 17. veljače 2022. svakim radnim danom između 10 i 13 sati.

Organizatori projekta su Centar za industrijsku baštinu, Sveučilište u Rijeci, Fotoklub Rijeka te Centar za kulturu Grada Krka.

Projekt „Fotomaraton riječkom industrijskom baštinom“ (su)financiralo je Sveučilište u Rijeci u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.

Skip to content