KATEGORIJE

Izraelski veleposlanik posjetio Rektorat Sveučilišta

03.10.2023. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. g. Gary Koren, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, posjetio je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u utorak, 3. listopada 2023., gdje ga je dočekala rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Na početku sastanka rektorica Prijić-Samaržija ukratko je predstavila Sveučilište u Rijeci, ističući članstva u važnim europskim mrežama i alijansama (YERUN, YUFE) i internacionalizaciju kao jedan od prioriteta, ali i želju za nastavkom suradnje s Veleposlanstvom.

Budući da je Hrvatska 1. ožujka ove godine preuzela jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), na sastanku je bilo riječi o aktivnostima i usavršavanju u području poučavanja o holokaustu i/ili sprječavanja antisemitizma. Pritom je izdvojena suradnja u sklopu programa Claims Conference University Partnership Program in Holocaust Studies, zahvaljujući kojemu je Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci postao jedini u Hrvatskoj koji i na prijediplomskoj i diplomskoj razini nudi kolegije posvećene povijesti antisemitizma, holokausta, fašizma i genocida. O aktivnostima koje Odsjek za povijest provodi s međunarodnim partnerima izvijestili su dr. sc. Lovro Kralj, voditelj projekta i asistent na Odsjeku za povijest, i doc. dr. sc. Goran Bilogrivić, pročelnik Odsjeka za povijest.

Među sastavnicama Sveučilišta najuspješniju suradnju s izraelskim obrazovnim institucijama ima Medicinski fakultet i njegov Centar za proteomiku, a sve zahvaljujući akademiku Stipanu Jonjiću, koji je među prvima uspostavio suradnju s Hebrew University of Jerusalem. Suradnja je rezultirala zajedničkim osnivanjem tvrtke Nectin Therapeutics, koja se bavi razvojem pametnih lijekova zasnovanih na monoklonskim protutijelima koja su razvijena u suradnji riječkih i izraelskih znanstvenika.

Veleposlanik Koren bio je veleposlanik Izraela u Latviji i Litvi, Češkoj i Ruskoj Federaciji, a netom prije dolaska u Hrvatsku obnašao je funkciju zamjenika glavnog ravnatelja i voditelja Odjela za Euroaziju i Zapadni Balkan pri izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Iako nikada nije planirao baviti se diplomacijom, time se bavi već dugih 40 godina, a sve može zahvaliti odrastanju u Latviji u kojoj je stanovništvo često gledalo američke TV-postaje, čime je započelo njegovo zanimanje za zbivanja u svijetu. Veleposlanik je također izrazio želju da u skoroj budućnosti u Rijeci održi predavanje za studente.

U sklopu svojega boravka u Rijeci veleposlanik će posjetiti i Filozofski fakultet.

Skip to content