KATEGORIJE

Jasna Križ, honoris professor Sveučilišta u Rijeci

07.05.2022. / vijesti / znanstvenici

Na Sveučilištu u Rijeci organiziran je prijem za prof. dr. sc. Jasnu Križ, počasnu profesoricu (honoris professor) Sveučilišta u Rijeci. Jasna Križ trenutačno radi na Université Laval Quebec u Kanadi, a priznanje joj je dodijeljeno odlukom Senata iz listopada 2021. godine. Kolegica je već duže vrijeme prepoznata kao vrsna znanstvenica, koja je dala izuzetan doprinos istraživanju uloge mikroglije i urođena imunosnog sustava u poremećajima mozga, posebice u odgovoru na traumu, ishemiju i neurodegeneraciju. Njezin međunarodni ugled i doprinos vidljivi su i u suradnji sa znanstvenicima Sveučilišta u Rijeci, posebno s Medicinskim fakultetom i Odjelom za biotehnologiju, koji su i zajednički predložili profesoricu Križ za navedeno priznanje.

Podsjetimo, u mandatu rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija pokrenuta je dodjela priznanja počasnim profesorima nastavnicima i znanstvenicima iznimnog međunarodnog ugleda koji aktivno surađuju i doprinose aktivnostima Sveučilišta u Rijeci. Dodjela priznanja počasnim profesorima organizira se u sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta u Rijeci, a kako prof. dr. sc. Jasna Križ zbog poslovnih obveza neće moći sudjelovati na organiziranom prijemu, njezin posjet Rijeci iskorišten je za razgovor o dosadašnjoj suradnji sa Sveučilištem i oblicima mogućeg produbljivanja suradnje. Prof. dr. sc. Križ sugovornicima je tijekom razgovora iznijela više primjera dobrih praksi i postignuća koja se temelje na njezinu višegodišnjem radu u Kanadi.

Prof. dr. sc. Jasnu Križ ugostili su, uz rektoricu, prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Goran Hauser, pročelnica Odjela za biotehnologiju prof. dr. sc. Miranda Mladinić Pejatović, prof. dr. sc. Jasenka Mršić Pelčić i izv. prof. dr. sc. Ivana Munitić.

Skip to content