KATEGORIJE

Održano otvorenje Jean Monet ljetne škole na Pravnom fakultetu

05.09.2022. / vijesti / o sveučilištu

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak, 5. rujna 2022. održano je svečano otvorenje drugog izdanja ljetne škole EU Sports Law, Policy, Diplomacy Rijeka Summer School, koja od ove godine nosi i prestižni naziv ljetna škola Jean Monnet. Ljetnu školu organizira Centar za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju Pravnog fakulteta.

Prisutnima su se obratili:

  • Nj. E. Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj (putem videoveze)
  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
  • dr. sc. Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu sporta i zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske (putem videoveze)
  • izv. prof. dr. sc. Sandra Winkler, prodekanica Pravnog fakulteta u Rijeci
  • izv. prof. dr. sc. Vanja Smokvina, predsjednik Organizacijskog odbora Ljetne škole

Sveučilište u Rijeci i Pravni fakultet dobili su pismo potvrde Europske komisije da je prihvaćen projekt Jean Monnet katedre o sportskom pravu EU, politikama u sportu i sportskoj diplomaciji za razdoblje 2022.-2025., koja je pripala Pravnom fakultetu u Rijeci, a ljetna je škola jedna od važnih aktivnosti novoosnovane katedre. Ova Jean Monnet katedra je jedinstvena u svijetu, jer kao i sam Centar objedinjuje sva 3 područja: pravo, politike i diplomaciju u sportu. Ljetna se škola organizira i u suradnji s prestižnom udrugom Sport&EU iz Velike Britanije.

Ljetna je škola program cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta u Rijeci, koji je akreditiran s 4 ECTS boda, a bit će održana u ciklusu od 7 predavanja od rujna do listopada na engleskom jeziku u hibridnom načinu, uživo na Pravnom fakultetu u Rijeci te online na platformi MS Teams. Program je namijenjen studentima i doktorandima iz cijele Europe, ali i svijeta, kao i svim drugim zainteresiranima te je u potpunosti besplatan za sve polaznike.

Organizaciju Ljetne škole podržalo je Sveučilište u Rijeci putem projekata ”Međunarodni edukativni programa Sveučilišta u Rijeci”,  projekta ”Internacionalizacija Sveučilišta u Rijeci” te projekta  Erasmus + Jean Monnet Katedre za sportsko pravo, politike u sportu i sportske diplomacije.

Predavači Ljetne škole vrsni su znanstvenici i stručnjaci od kojih valja svakako istaći prof. dr. sc. Richarda Parrisha i prof. dr. sc. Carmen Perez Gonzalez, koji su bili dio High-Level Group (HLG) o sportskoj diplomaciji Europske komisije, dok prof. dr. David McArdle, prof. Jurgen Mittag, dr. Simon Rofe, dr. Borja Garcia i dr. Andrea Cattaneo spadaju u najuglednije stručnjake iz područja politika u sportu, sportske diplomacije i prava u svijetu. Iznimna je čast da su navedeni pristali, bez honorara, biti predavači na Ljetnoj školi. Oni su, uz još nekoliko vrsnih imena, svi vanjski članovi Centra za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju Pravnog fakulteta u Rijeci.

Pokroviteljstvo Ljetnoj školi dali su Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske te Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj, što govori o njenoj važnosti.

PROGRAM

Skip to content