KATEGORIJE

Jesenska sjednica Opće skupštine YERUN-a održana u Lisabonu

13.10.2023. / vijesti / YERUN

Ovogodišnja jesenska sjednica Opće skupštine YERUN-a održana je od 11. do 13. listopada na Sveučilištu NOVA u Lisabonu, gdje su sve sudionike ugostili rektor prof. dr. sc. João Sàágua i prorektor za obrazovanje i internacionalizaciju prof. dr. sc. João Amaro de Matos. Sve sudionike srdačno je pozdravila i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, kojoj je ova sjednica bila zadnja u funkciji predsjednice YERUN-a. Za vrijeme njezina mandata YERUN je prihvatio čak 7 novih članova, a Sveučilište u Rijeci bilo je prvo sveučilište koje se pridružilo Mreži od njezina osnutka 2016. godine.

Prvoga dana radnih sastanaka u Lisabonu rektori i predsjednici sveučilišta sudjelovali su u radionici koju je vodila Signe Ratso, vršiteljica dužnosti glavne direktorice Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije.

U petak, na samoj sjednici, predstavnici Sveučilišta južne Danske (SDU) izvijestili su o razvoju zajedničke istraživačke platforme (engl. Research Collaborative Platform) te pokazali njezinu alfa-verziju. Tim SDU-a ustanovio je da više od 36.000 istraživača u YERUN-u ima svoj ORCID, s više od 824.000 radova, što čini bogatu bazu podataka za daljnji razvoj platforme. Da bi se poboljšala kvaliteta podataka, znanstvenici bi trebali izraditi svoj ORCID i ispuniti svoj profil (vidljiv svima). Beta-verzija platforme trebala bi biti gotova najkasnije do siječnja 2024., dok će potpuna platforma (silver version) biti isporučena u srpnju 2024.

Za novoga predsjednika YERUN-a jednoglasno je izabran prof. dr. sc. Dag Rune Olsen, rektor Sveučilišta u Tromsu (UiT), koji se obratio skupu putem videoveze. U tijeku sjednice usvojen je i prijedlog o prihvaćanju Sveučilišta u Tallinnu (Estonija) kao novog člana mreže. Rektorima, predsjednicima i svim predstavnicima sveučilišta predstavljen je i Akcijski plan za razdoblje 2023. – 2025., što je posebno važno za godinu 2025. kada YERUN obilježava desetljeće svojega djelovanja.

Sljedeća, proljetna sjednica Opće skupštine YERUN-a održat će se u ožujku 2024. u Parizu, a domaćin je Sveučilište PSL Dauphine.

Skip to content