KATEGORIJE

NOVI TERMIN: Jesu li naše tajne sigurne?

07.02.2022. / vijesti / treća dob

Predavanje”Jesu li naše tajne sigurne?”, zbog izvanrednih okolnosti, je bilo odgođeno. Novi termin predavanja je 2. ožujka 2022.

Izv. prof. dr. sc. Bojan Crnković i izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković s Fakulteta za matematiku Sveučilišta u Rijeci održat će u srijedu, 2. ožujka 2022. s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom ”Jesu li naše tajne sigurne?”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom, a održava se u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Vrijeme: srijeda, 2.3.2022. u 17h

Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob

Direktna poveznica: OVDJE (Meeting ID: 827 0358 5998; Passcode: 682265)

Predavači: izv. prof. dr. sc. Bojan Crnković i izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci

Kontakt: vmikulic@uniri.hr i bojan.crnkovic@uniri.hr

Sažetak:

Šifriranje je grana matematike koja proučava metode za slanje poruka u takvom obliku da ih samo onaj kome su namijenjene može pročitati. Izvorni tekst pretvori se u šifrirani po određenom ključu.
Otkada postoji civilizacija, postoji i potreba za šifriranjem. U predavanju ćemo prikazat kratki vremeplov šifriranja. Počet ćemo od toga kako je šifrirao Cezar, pokazat ćemo kako je radila Enigma, kako se šifrira u današnje vrijeme te kakvi nas izazovi očekuju sutra. 

O predavačima:

Vedrana Mikulić Crnković izvanredna je profesorica i predstojnica Zavoda za diskretnu matematiku na Fakultetu za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Njezin znanstveni interes je u području kombinatorike i diskretne matematike te teorije kodiranja. Bila je ili je suradnik na više znanstvenih projekata, objavila je 18 znanstvenih radova i aktivno sudjelovala na 15 međunarodnih znanstvenih skupova. Uz znanstvenu i nastavnu aktivnost, vrlo je aktivna u popularizaciji znanosti za koju je dobila i Državnu nagradu za znanosti za 2020. godinu (godišnja nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti,  područje prirodnih znanosti). Autor je brojnih popularnih predavanja i radionica (više od 40 različitih aktivnosti), organizirala je brojne popularizacijske aktivnosti  kao što su Festival znanosti 2013-2020, Večeri matematike 2014-2020, Izložba Imaginary – čarobna matematika u Rijeci 2016, natjecanje Tetragon 2013-2020, Otvoreni dan sveučilišnih odjela 2013-2020, natjecanje Društva matematičara i fizičara, MathEscape – virtualni matematički bijeg room 2019, Matematički cirkus 2020,  matematička izložba Taxi geometrija u Rijeci 2021 i drugo.

Bojan Crnković, doktor znanosti i izvanredni profesor na Fakultetu za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Autor je 17 znanstvenih članaka iz područja matematike i primijenjene matematike. Izlagao je na više znanstvenim konferencijama te je sudjelovao u provedbi više znanstvenih i stručnih projekata. Autor je brojnih predavanja i radionica primarno namijenjenih popularizaciji matematike te je sudjelovao u osmišljavanju i izvedbi većega broja popularizacijskih projekata na matičnom odjelu.

Skip to content