KATEGORIJE

Kako je oblikovan program Obzor Europa?

25.10.2019. / vijesti / eu projekti

Snažan fokus na održivim rješenjima i jednostavnijim pravilima: to su bile dvije ponavljajuće ideje među više od 8 000 ispitanika koji su pristupili dvjema anketama o programu Obzor Europa (2021. – 2027.) provedenim tijekom 2019. godine.

Prva anketa trajala je od 28. lipnja do 4. listopada 2019. i bavila se ključnim strateškim orijentacijama za podršku istraživanju i inovacijama za prve četiri godine programa, kao i opisima očekivanih učinaka, problematike među klasterima i područjima koja trebaju biti pokrivena. Ispitanici su izrazito podržali ciljane utjecaje i prioritete, a naglasili su važnost istraživanja i inovacija za doprinos održivim rješenjima, posebno za klimatske izazove.

Druga anketa, koja je trajala od 31. srpnja do 4. listopada, bavila se strategijom provedbe programa. Ispitanici su pohvalili mjere pojednostavljenja ostvarene u sklopu programa Obzor 2020., ali su istaknuli prostor za daljnja poboljšanja (jednostavniji natječaji, bolja povratna informacija o evaluaciji, daljnje poboljšanje IT sustava i Portala za financiranje i natječaje) tijekom čitavog projektnog ciklusa.

Dodatne informacije o prijedlogu sljedećeg programa Obzor Europa možete pronaći na mrežnim stranicama Centra za EU projekte pod elementom Program Obzor Europa (2021. – 2027.).

Skip to content