KATEGORIJE

Kako je Zemlja opet postala ravna – prirodoslovno-matematička (ne)pismenost znanstveno popularno predavanje u Palači Moise

12.07.2021. / vijesti / ostalo

U petak, 16. srpnja s početkom u 20:30 sati pridružite nam se na posljednjem predavanju za ovu akademsku godinu, “Kako je Zemlja opet postala ravna – prirodoslovno-matematička (ne)pismenost” koje će održati prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić s Odjela za fiziku, Sveučilišta u Rijeci. Nakon predavanja profesorica Jurdana Šepić, održat će polusatni poetski performans “A more amore”.

Predavanje će također biti moguće pratiti online putem poveznice OVDJE.

PREDAVANJE:

Nikad u čovjekovoj povijesti  znanost, znanstvenike i znanstvene rezultate nije se toliko spominjalo, komentiralo, gledalo u njih s nadom, povjerenjem, kritičnošću, ali i nepovjerenjem kao u posljednjih godinu dana pandemije. Unatoč spektakularnim uspjesima znanosti u 20. st. kojima možemo zahvaliti bolje zdravlje, dulji i kvalitetniji život, nikad dostupnije obrazovanje i opći napredak suočavamo se s znanstvenim negacionizmom širokih razmjera, pseudo-znanošću i teorijama urote koje se šire društvenim mrežama. Što nam se događa? Koliko smo prirodoslovno-matematički pismeni? Koliko znamo i što mislimo o znanosti i tehnologiji živeći u svijetu u kojem smo o njima potpuno ovisni?  Što smo naučili o popularizaciji znanosti i komuniciranju o znanosti u godinu dana pandemije? 

POETSKI PERFORMANS:

More je jedna od najčešćih pjesničkih inspiracija, slika i metafora. Polusatni poetski performans “A more amore” sjedinjuje izbor iz svjetske i domaće poezije s temom mora, glazbu te projekciju filma mora i podmorja Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. Stihove je izabrala i govori Rajka Jurdana Šepić uz glazbenu pratnju svestranog njujoroškog glazbenika Mat Muntza.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Rajka Jurdana-Šepić redovita je profesorica na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Osim aktivnog znanstvenog rada u području astrofizike i edukacijske fizike, brojnih znanstvenih radova u najcitiranijim međunarodnim časopisima, znanstvenih projekata, usavršavanja i znanstvene suradnje (Sveučilište  u Padovi, Sveučilište Harvard) aktivno se bavi popularizacijom znanosti i unaprjeđivanjem nastave fizike na svim razinama kroz udruge civilnog društva.

Od djetinjstva aktivno promovira čakavštinu kroz pisanu i govorenu riječ. Članica je Društva hrvatskih književnika, urednica više čakavskih izdanja, autorica  dviju samostalnih zbirki čakavskih pjesama te zastupljena u brojnim grupnim zbirkama čakavskog pjesništva te u dvije antologije.  Začetnica je i urednica tjedne znanstvenopopularne emisije Baltazar te svakodnevne čakavske poetske minijature Puntape koje se u programu HR Radija Rijeke emitira kontinuirano od 2009. godine. Od 2020. uređuje i vodi čakavsku emisiju Ča bi reć na internetskoj tv platformi Novinet.

Dobitnica je Nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci za znanstveno područje prirodnih i biomedicinskih znanosti (2005.), Godišnje nagrade Grada Rijeke (2011.), Godišnje nagrade Primorsko-goranske županije (2011.) za doprinos popularizaciji znanosti i promociji čakavštine, Godišnje državne nagrade za znanost 2014. godine za popularizaciju prirodnih znanosti te triju Nagrada za nastavnu izvrsnost Sveučilišta u Rijeci (2017., 2018., 2021.).

Službena mrežna stranica.

Osobna mrežna stranica.

Skip to content