KATEGORIJE

Kasarna španskih dobrovoljaca

09.01.2020. / vijesti / sveučilište i društvo

Danas, 9. siječnja 2020. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci na vanjskim izložbenim panelima koji se nalaze na šetnici prema STEPRI znanstveno-tehnologijskom paraku, održano je otvorenje izložbe ”Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat”.

Ovo je druga po redu izložba koja se postavlja na vanjskim izložbenim panelima, koji su proizašli u okviru aktivnosti Kampus kreativnog tima.

Izložbu su osmislili izv. prof. dr.sc. Vjeran Pavlaković s Odsjeka za Kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s partnerima: EUROM – European Observatory on Memories, Sveučilištem u Barceloni, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja te sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U lipnju 2019. održana je istoimena međunarodna konferencija ”Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat”. Cilj konferencije i izložbe je potaknuti iskru novog razumijevanja ovog sukoba i lekcija koje možemo zaključiti iz njega, u nastojanju kako se ne bi ponavljale greške iz prošlosti. Ova izložba nema namjeru glorificirati rat ili ponuditi ideološku interpretaciju prošlosti, već odati priznanje žrtvi pojedinaca koji su otputovali u nepoznatu zemlju kako bi obranili demokratske i humanističke vrijednosti u turbulentnom vremenu obilježenom usponom fašizma. Vrijednosti mira, dijaloga, tolerancije i međunarodne solidarnosti su one o kojima treba promišljati, 80 godina nakon proglašenja nacionalističke pobjede i uspostave brutalne diktature koja je trajala 35 godina.

Sveučilišni Kampus na Trsatu – susjedstvo Kampus – dio je programskog pravca ”27 susjedstava” Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Susjedstvo Kampus je specifično susjedstvo u gradu Rijeci, koje pruža društveni, kulturni i edukativni sadržaj široj društvenoj zajednici.

Postavljanjem i otvaranjem deset dvostranih vanjskih izložbenih panela potičemo razmjenu znanja te također mapiramo Kampus kao mjesto okupljanja i zajedništva.

Zanimljiva je poveznica današnjeg Kampusa – koji je nakada imao sasvim drukčiju namjenu i jedno vrijeme nosio ime ”Kasarna španskih dobrovoljaca”. O tome, kao i o brojnim sudionicima upravo s naših prostora u Španjolskom građanskom ratu, kao i o spomeniku koji je nekada stajao upravo u neposrednoj blizini današnjih izložbeih panela – saznajte više tako što ćete obići izložbu koja ostaje postavljena do početka veljače 2020., kada nas već očekuje novi postav!

Skip to content