KATEGORIJE

Kineska delegacija u posjetu Sveučilištu

25.10.2019. / vijesti / međ. suradnja

U pratnji predsjednika Intersektorskog vijeća za suradnju s Narodnom Republikom Kinom prof. emer. Ante Simonića, bivšeg veleposlanika Republike Hrvatske u NR Kini, uz suprugu Ritu Zhao Simonić u svojstvu prevoditeljice i službene pratnje, Sveučilište u Rijeci posjetila je delegacija Narodne Republike Kine.

Tijekom boravka delegacije, koju je predvodio g. Chen Xiangqun, izvršni zamjenik guvernera Narodne vlade Pokrajine Liaoning, razgovaralo se o mogućnostima suradnjoe na polju turizma, bratimljenju lokalnih zajednica, mogućnostima za investiranje na području Županije, suradnjama na akademskom nivou i dr.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i iskustva; razgovaralo se o dosadašnjoj i budućoj suradnji kineskih i hrvatskih visokoškolskih institucija. Dosad Sveučilište u Rijeci ima sklopljene ugovore o suradnji s hongkonškim Sveučilištem Lingnan (2017.), Sveučilištem Shenyang Jianzhu (2010.), Sveučilištem Peking – Centrom medicinskih znanosti (2009.), uz Sporazum o suradnji sa Sveučilištem Henan iz pokrajine Jiaozuo (2011.), uz pregovore o skoroj realizaciji sklapanja suradnje s Tehničkim institutom u Pekingu (Beijing Institute of Technology). Razgovaralo se i o suradnji Hrvatske i Kineske Vlade putem sklopljenoga Programa suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine za godine 2016. – 2020, potpisan u travnju 2016. godine.

Istaknuta su riječka postignuća poput činjenice da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020, razgovaralo se o razvojnim planovima ekspanzije i otvaranja novog Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci – STEPRI 2.

Također je bilo govora i o širokom spektru mogućnosti kulturnog, sportskog i gospodarskog povezivanja. Prof. Simonić je potvrdio riječi rektorice koja uvijek ističe da Sveučilište u Rijeci teži biti sveučilište 3. generacije, odnosno, spona znanosti, gospodarstva, lokalne zajednice i uprave gdje je ostvarena sinergija kulture, znanosti, gospodarstva i obrazovanja. 

Skip to content