KATEGORIJE

Ključevi grada u rukama studenata: započelo 13. izdanje Student Day Festivala

02.06.2023. / vijesti / 50UNIRI

Najveće studentsko događanje u regiji donosi šest dana punih glazbe, sporta, edukacije i zabave, a vrhunac festivala očekuje se 2. i 3. lipnja kada će na Kampusu nastupiti poznata imena pop, rock i urbane glazbe iz Hrvatske i regije.

Student Day Festival, trinaestu godinu zaredom organiziraju Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RiKup, a studenti su 31. svibnja i službeno preuzeli ključeve grada. Brojne studentske aktivnosti dio su bogatog programa Student Day Festivala, a ono što je posebno naglašeno u ovogodišnjim aktivnostima je društvena odgovornost i briga studenata za mentalno zdravlje. 13. Student Day Festival najavili su prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Lana Par, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Goran Petrc, pročelnik ureda Županije primorsko-goranske  te suorganizator festivala RIKUP Alen Tibljaš.

„Pedeseta obljetnica Sveučilišta u Rijeci ove godine je posebno praćena studentskim aktivnostima u organizaciji studentskog zbora i uistinu mislim da se radi o najvećem regionalnom studentskom događanju općenito. Ove godine puno je sadržaja, čak i više nego inače, a ono što moram istaknuti je svakako jedan osjećaj koji primijetite kad gledate program – naši studenti su prepoznali trenutak najveće brige, a to je mentalno zdravlje.“ – rekla je rektorica Prijić – Samaržija.

Predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Lana Par istaknula je kako aktivnosti nisu namijenjene isključivo studentima već široj lokalnoj zajednici te pozvala građane da im se pridruže u studentskom tjednu. Program je započeo prigodnom tribinom Stres, Faks & Rock’n’ Roll, a ove godine je jasno vidljiva problematika mentalnog zdravlja što pokazuje da su studenti osviješteni, potražit će pomoć i spremno je pružiti svojim kolegama. U okviru programa održat će se i radionica akcija mjerenja tlaka i šećera, radionica o studentskim radnima pravima, a zabavni dio programa za koji je iskazan veliki interes od strane studenata, donosi radionicu Paint&Wine i Paintball turnir

Centralno mjesto održavanja najvećeg dijela programa Student Day Festivala je Sveučilišni kampus Trsat, a gradonačelnik Filipović čestitao je svima koji već godinama sudjeluju u organizaciji festivala te je dodao da je festival uz promociju znanja i studentskih aktivnosti također i prilika za turističku promociju Rijeke.

Uspješan Festival studentima je poželio i pročelnik Ureda županije Primorsko-goranske županije Goran Petrc koji je istaknuo kako je riječ o već tradicionalnoj manifestaciji  koja će i u budućnosti imati podršku od strane Primorsko-goranske županije.

Petak i subota, 2. i 3. lipanj rezervirani su za besplatni koncertni program. U večernjim satima u kompleksu nekadašnjeg Tenka, smještena je pozornica za brojne izvođače. Nastupit će Damir Urban, Mimi Mercedez, Nipplepeople, Vesna Pisarović, Vojko V, Alen Vitasović, Smoke Mardeljano, 2X Šihta [Dupla Šihta]. Osim njih, nastupaju DJ-evi Bronski, Marcel, Marin Biočić, Tino Dobrić, Bruns Lay, Dino Jukić, Grooveline, Recep i Tom Bug.

Student Day Festival ima dugu i veselu povijest. Prvi puta održan je 2010. godine, nakon čega iz godine u godinu
raste kvalitetom i opsegom aktivnosti, kao i brojem posjetitelja. Organizatori festivala su Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RiKup, a pokrovitelji Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija, dok je sponzor festivala Pan.

Skip to content