KATEGORIJE

Ključevi Palače Moise predani Sveučilištu

26.04.2019. / vijesti / o sveučilištu

U Cresu je održana svečana primopredaja ključeva palače Moise Sveučilištu u Rijeci. Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predala je ključeve gradonačelniku Cresa Kristijanu Jurjaku, a on rektorici Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježani Prijić Samaržiji.

Obnovljenu su palaču od izvođača radova zagrebačke tvrtke ”Ing-grad”, preuzeli: Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kao potpisnik ugovora za izvođenje radova obnove, korisnik projekta Ministarstvo kulture, vlasnik palače Grad Cres te krajnji korisnik Sveučilište u Rijeci.
Uz ministricu Obuljen Koržinek, gradonačelnika Jurjaka i rektoricu Prijić Samaržiju, svečanosti su prisustvovali i državni tajnik Krešimir Partl, rranijei rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja Tajana Huzak, pomoćnik ravnatelja SAFU-a Marko Župan, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, predstavnici izvođača i nadzora, te predstavnici creskih ustanova.
Gradonačelnik Jurjako tom je prilikom naglasio težinu projekta kao i uloženo vrijeme i trud, a jedan od rezultata ovog projekta bit će oživljavanje Cresa u zimskom razdoblju. 

Rektorica Prijić Samržija zahvalila je prof. dr. sc. Predragu Šustaru, tadašnjem dekanu Filozofskog fakulteta i prvom voditelju projekta te prof. dr. sc. Peri Lučinu, tadašnjem rektoru, a današnjem voditelju projekta na svom angažmanu, kao i svima ostalima uključenima u projekt te dodala: ”Raduje me što smo preuzeli ovaj značajan spomenik kulture u kojem ćemo razvijati humanističke i društvene znanosti, edukacije i ostale aktivnosti sa željom da što više ljudi, prije svega mladih posjeti Cres. Cres će ovim projektom dobiti novu dimenziju društvenog života i o ostalim mjesecima u godini, a ne samo tijekom turističke sezone.

Ministrica Obuljen Koržinek kazala je da je održivost ključ ovog, kao i ostalih SAFU projekata, što bi značilo da palača Moise neće biti tek spomenik, već obnovom dobiva novu, suvremenu namjenu.

Okupljeni su prošetali obnovljenom palačom pod vodstvom konzervatora, a prije svečane primopredaje razgledali su Creski muzej kroz koji ih je provela ravnateljica Jelena Dunato.

Projekt obnove palače Moise u iznosu od 4.149.638,84 EUR sufinanciran je kroz europski program IPA 2013, i to u omjeru 85 % EU sredstva, 15 % sredstva Ministarstva kulture.

Podsjetimo, Palača Moise jedna je od najmonumentalnijih građevina iz ranog 16.st. u gradu Cresu te ujedno jedna od najvećih patricijskih gradskih palača iz doba renesanse u Republici Hrvatskoj. U cilju obnove palače te dugoročne održivosti gospodarenja tom kulturnom vrijednošću još 2010. godine povezali su se Grad Cres, kao vlasnik palače i Sveučilište u Rijeci, kao nositelj edukacijskih i znanstvenih sadržaja u Palači Moise. Nakon temeljite obnove i nužnih rekonstrukcija, palača je postala idealan objekt za edukativni sveučilišni centar. Svojim prostornim, a dijelom i smještajnim kapacitetima, Palača je pogodna za održavanje kongresa i skupova, kulturnih događanja, tečajeva i radionica…

Skip to content