KATEGORIJE

Održana komemoracija za prof. dr. sc. Jožu Perića

12.01.2021. / vijesti / djelatnici

U Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas, 12. siječnja 2021. održana je komemoracija za nedavno preminulog prof. dr. sc. Jožu Perića. Profesor Perić bio je dugogodišnji dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji te prorektor za financije i poslovanje Sveučilišta u Rijeci u čak tri mandata.

Komemoracija je bila zatvorenog tipa, a cjelovit snimak komemoracije dostupan je na YouTube kanalu Kanala Ri, koji je omogućio i prijenos uživo.

Uz prisustvo članova obitelji, prigodnim govorima obratili su se:

  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
  • akademik Daniel Rukavina, raniji rektor Sveučilišta u Rijeci
  • prof. dr. sc. Pero Lučin, raniji rektor Sveučilišta u Rijeci
  • izv. prof. dr. sc. Romina Alkier, prodekanica za poslovne odnose (u ime dekanice Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof. dr. sc. Sandre Janković)
  • mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke
  • Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan

Otvarajući komemoraciju minutom šutnje, rektorica Prijić Samaržija iznijela je njegovo gotovo 15-godišnje djelovanje koje je podijelila u nekoliko glavnih pravaca. Kao prorektor za financije prof. Perić bio je iznimno aktivan u provođenju financijskih politika oko izgradnje 1. faze sveučilišnoga Kampusa na Trsatu, a netom prije, u suradnji sa Zagrebačkom bankom, osmislio je i program stambenog kreditiranja po najpovoljnijem modelu na tržištu za sve zainteresirane zaposlenike Sveučilišta kao i poticane stanogradnje na Drenovi, čime je stambeno zbrinuto oko 500 djelatnika Sveučilišta. S kolegama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja intenzivno je sudjelovao u izradi i primjeni novog oblika financiranja iz državnog proračuna, a koji se odnosio na financiranje kroz cjeloviti proračun i njegovu raspodjelu po sastavnicama tzv. Lump Summ, a nešto kasnije, u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, osmislio je i program kreditiranja studenata, prvi takve vrste u RH koji su model Riznice u partnerstvu s lokalnom upravom kasnije preuzela i ostala hrvatska sveučilišta, kao i poslovne banke. Bio je iznimno uporan, vrlo stručan i savjestan suradnik, kolega velike energije koju je, nažalost, u nekoliko navrata osujetila i bolest srca. No, i s tim se izazovom prof. Perić uspješno nosio i nastavljao svoj predani rad na Sveučilištu, ustvrdila je između ostaloga rektorica.

Akademik Rukavina prisjetio se dana obnašanja dužnosti rektora koje je trajalo čak 9 godina u periodu od 2000. do 2009. , a u oba rektorska mandata prorektor za financije bio mu je prof. Perić: Bilo je nezaboravnih 9 godina, a Joža je bio moj prvi i zapravo jedini izbor za to prorektorsko mjesto. To je razdoblje za Sveučilište bilo zahtjevno i izazovno, a jedan od velikih problema bilo je stambeno zbrinjavanje djelatnika Sveučilišta. Prof. Perić tada je osmislio program stambenog zbrinjavanja, kojim je riješeno oko 550 stambenih zahtjeva, po tada najpovoljnijih uvjetima u zemlji. Kasnije smo taj model prepustili i drugim sveučilištima. Joža je prvi ulazio u zgradu Rektorata, najčešće već u 6 ujutro pa kada bih ga oko 8 sati pozvao na kavu, on joj ne bio popio, jer je do tada već popio dvije. Dobro se osjećao u društvu djelatnika Rektorata, a zajednička druženja nije propuštao. Njegova djeca Ana i MArko danas su naši uspješni sveučilišni nastavnici. Ostat ćeš vječno u našim sjećanjima Hvala Ti!, zaključio je akademik.

Rektor Lučin, koji je rektorsku dužnost obnašao nakon akademika Rukavine, također u dva mandata, u svojem je drugom mandatu ponovno angažirao prof. Perića kao prorektora za financije i poslovanje te je to prof. Periću bio 3. prorektorski mandat. Životi su nam se ispreplitali 20-ak godina. Prof. Perić ostavio je izniman trag na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. U vrijeme njegova upravljanja Fakultet je uspostavio vrlo visoke standarde te je pokrenut projekt tzv. Mini Kampusa u Iki. Kao prorektor pokazao je nenadmašive sposobnosti financijske kombinatorike koja je bila ključna za tadašnju izgradnju i razvoj Kampusa. Mogu slobodno reći da je Jože Perić bio jedna od stupova Sveučilišta u Rijeci u posljednjih 20-ak godina. Bio je prijatelj na kojeg si mogao računati, bilo profesionalno, bilo privatno i to u bilo koje doba dana.

Prodekanica za poslovne odnose izv. prof. dr. sc. Romina Alkier (u ime dekanice Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof. dr. sc. Sandre Janković) iznijela je detalje iz profesionalnog života pok. prof. Perića te istaknula: Profesor Perić bio je neizmjerno vrijedan čovjek. Iznimno je cijenio ambicioznost, odgovornost prema radu i predanost Fakultetu. Kao dekan Fakulteta za menadžment  u turizmu i ugostiteljstvu posebno je poticao vrijedne mlade ljude te im dao priliku da se okušaju u upravljačkim vještinama. Nesebično je dijelio svoje savjete te usmjeravao sve djelatnike ka putu za ostvarenje uspjeha. Poticao nas je na usavršavanje, kontinuirano stjecanje nova znanja i vještine, učio da hrabro kročimo naprijed u svojoj profesionalnoj karijeri, uvijek ostvarujući rezultate iznad očekivane razine, no nikada ne zanemarujući privatan život i obitelj. Bio je lider i izvrsno je vodio svoj tim, svjestan činjenice da je uspjeh njegovog suradnika ujedno i njegov uspjeh. Osjećamo neizmjernu tugu što nije više među nama, a opet neizmjernu zahvalnost što smo imali priliku poznavati ga, surađivati s njim i učiti od njega.

Gradonačelnik Obersnel u svojem se obraćanju osvrnuo na njegovo djelovanje s aspekta Grada i lokalne uprave, podcrtavši: U prof. Joži Periću uvijek  smo imali kvalitetnog, profesionalnog i konstruktivnog sugovornika i suradnika. Njegova je predanost zapažena i nagrađena brojnim nagradama i priznanjima, što samo dokazuje koliko je svojeg znanja, energije i iskustva ulagao u sve ono što je radio. Uvijek nepokolebljiv, nikada namrgođen, i pun pozitivne energije, svojim je širokim stručnim djelovanjem upravo na polju unapređenja Sveučilišta, svakako bio jedan od zamašnjaka zbog se čijeg truda riječko Sveučilište danas sigurno uspinje na ljestvici najuspješnijih Europskih sveučilišta. Jasno je naime, da je njegovim odlaskom Rijeka izgubila velikoga stručnjaka, poduzetnika, profesora i gospodarstvenika, zaljubljenika u naš kraj, kojem je zaista mnogo toga dao.

Župan Komadina istaknuo je: Osim kao dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te dugogodišnji nositelj brojnih funkcija u upravi Sveučilišta, prof. Perić je obilježio život društvene zajednice svojom iznimno uspješnom profesionalnom karijerom u gospodarskom sektoru. Djelatnici Riječke banke zasigurno će ga se sjećati kao inicijatora modela kreditiranja zaposlenika kao malih dioničara tijekom privatizacije banke, a vjerujem da će ga po dobru pamtiti i suradnici Privredne i Partner banke te Novog lista i Mesokombinata. Teško je izdvojiti samo neka od postignuća kojima je ovaj izniman čovjek i profesor bogatog profesionalnog i životnog iskustva koje je nesebično dijelio s generacijama studenata, zadužio sve nas. Kao vizionar i reformator profesor Perić je na funkciji prorektora za financije prvi u Hrvatskoj osmislio integriranje sveučilišta na tržištu kapitala kao i rješenje stambenih problema zaposlenika Sveučilišta u Rijeci. Da je u mnogo čemu bio ispred svoga vremena govori i činjenica da je prvi uveo područje partnerstva javnog, privatnog i civilnog sektora te područje klimatskih promjena u ekonomskom kontekstu kao dvije nove teme i područja istraživanja. Kao čovjek otvorenih pogleda i humanist koji se aktivno posvećivao volonterstvu, uvidio je važnost institucijske organizacije volonterskih aktivnosti na Sveučilištu u Rijeci kojima bi se kod studenata dodatno osvješćivala ideja o potrebi za solidarnosti, zajedništvom te brigom i pomoći slabijim članovima društva. S druge strane ovaj rođeni Goranin, zaljubljenik u svoj kraj te u rukomet, obnašao je i ulogu savjetnik ministra znanosti i tehnologije, ali je i aktivno surađivao na brojnim projektima s lokalnom i regionalnom razinom.

Skip to content