KATEGORIJE

Konferencija o pametnim gradovima

20.01.2023. / vijesti / transfer znanja

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u petak, 20. siječnja 2023. održana je konferencija pod nazivom ”Pametni gradovi – prilika za suradnju i jačanje regionalne konkurentnosti”. Konferencija je dio provedbe projekta Centar kompetencija za pametne gradove (CeKom), na kojem su Sveučilište u Rijeci te sastavnice Pomorski fakultet i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo projektni partneri. Na konferenciji su predstavljeni aspekti suradnje ustrojene unutar projekta CeKom, koji rješavaju izazove s kojima se gradovi nose, poput prometa, energetike, ekologije, infrastrukture, upravljanja resursima…

Pozdravnim govorima obratili su se:
prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
Jana Sertić, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke
Nenad Antolović, direktor trgovačkog društva Smart RI, d. o. o.
Damir Medved, glavni konzultant, Ericson Nikola Tesla d. d. Zagreb

Ovaj je projekt postavio izvrsne temelje daljnje suradnje na vrlo entuzijastičnoj platformi, ali i nadišao očekivanja. Uvjereni smo kako će se nači načina za valorizaciju znanja i jačanje regionalne konkurentnosti. Sveučilište je bilo partner na ovom projektu i zadovoljni smo i ponosni što smo bili dio ove priče, a neki novi projekti i pothvati već su na vidiku i u pripremi. Ponosni smo i kao Riječaki što Rijeka polako postaje pametni grad, istaknula je u svojem obraćanju rektorica Prijić Samaržija.

Konferenciju je organizirano trgovačko društvo Smart Ri.

Konferencija se osvrnula na financijsku perspektivu Europske unije te potencijalne načine financiranja projekata kojima se mogu implementirati rješenja za pametne gradove i stvoriti temelj za nove projekte poput CEKOM-a za pametne gradove, koji bi potencirali međusektorsku suradnju.

Predstavljen je i projekt EDIH Adria, koji je s provedbom otpočeo 1. siječnja 2023.

PROGRAM KONFERENCIJE

Centar kompetencija za pametne gradove je trogodišnji projekt od nacionalnog značaja, a ujedno i najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana.

Projekt podrazumijeva sustavni i inovativni pristup razvoju grada, upravljanju njegovim resursima, procesima i uslugama uz pomoć novih tehnologija. Time se podiže kvaliteta života građana i posjetitelja, a omogućuje i pametno donošenje odluka i upravljanje te pojačana efikasnost u smislu planiranja i ostvarivanja ušteda. Izbjeći će se i nepotrebno rasipanje javnih sredstava ali i neadekvatna kvaliteta javnih dobara i usluga.

Osim što optimalno koristi resurse, pametan grad istodobno ohrabruje građane, zajednice, znanstveno-istraživačke institucije i poduzetnike na korištenje prikupljenih podataka čime se pojačava mogućnost participacije u detektiranju problema i pronalaženju rješenja. Pametan grad je i fleksibilan, otvoren, pristupačan i fokusiran na građane, a dugoročno privlači investicije, potiče poduzetništvo, povećava produktivnost i demokratičnost…

Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) podrazumijeva partnerstvo u inovacijskom klasteru koji povezuje gospodarske subjekte i istraživačke institucije na projektima istraživanja i razvoja u pametnim gradovima. Cilj je rješavanje izazova s kojima se gradovi nose, poput prometa, energetike, ekologije, infrastrukture, upravljanja resursima… U inovacijskom klasteru koji bi od Rijeke trebao stvoriti najpametniji grad u Hrvatskoj okupljeno je 20 partnera.

Nositelj i prijavitelj projekta Centra kompetencija za pametne gradove je trgovačko društvo Smart RI d. o. o., koje je osnovao Grad Rijeka. Smart RI, a time i grad Rijeka, će postati testni i pokazni centar za ”pametne” tehnologije, u kojem će se provoditi pilot-projekti radi unapređenja proizvoda i/ili usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju.

Upravo će taj kontekst urbanog laboratorija biti najvidljiviji građanima i posjetiteljima Rijeke, koji po prvi puta imaju priliku aktivno sudjelovati u primjeni i razvoju najnaprednijih tehnologija. Time se Rijeka pozicionira kao razvojni centar i optimalna lokacija za dugoročne istraživačke projekte.

Skip to content