KATEGORIJE

Konferencija o postokolonijalizmu na Filozofskom

15.05.2024. / vijesti / znanstvenici

Na Filozofskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 15. svibnja 2024. otvorena je u jutarnjim satima trodnevna međunarodna znanstvena konferencija Postcolonial, decolonial, postimeprial, deimperial, čiju organizaciju potpisuje istraživačka skupina REVENANT, istraživačka skupina (REVIVALS OF EMPIRE: NOSTALGIA, AMNESIA, TRIBULATION, ERC Grant #101002908). U ime Sveučilišta u Rijeci i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije pozdravni je govor održao prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Gordan Jelenić. U ime Filozofskog fakulteta, skup je pozdravio dekan prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović.

Uvodno izlaganje održao je vodeći istraživač tima REVENANT kulturni antropolog dr. sc. Jeremy Walton.

Konferencija traje do petka, 17. svibnja, više informacija o konferencije možete pronaći na poveznici.

PLAKAT

PROGRAM

Unatoč tome što su starte najmanje pola stoljeća, postkolonijalne studije i koncept postkolonijalizma ne pokazuju znakove zastarjelosti. Teorijska i politička pitanja koja je postkolonijalna kritika prva postavila, povezana s rasističkim odnosima moći i znanja, koji su održavali kolonijalne režime i njihove učinke, dapače postala su još bitnija i aktualnija. Preteče kao što je Frantz Fanonovo razumijevanje kolonijalizma kao načina psihološko-subjektivnog pokoravanja, prepoznatljivi koncepti kao što su orijentalizam Edwarda Saida i podređenost Gayatri Spivak, te novije kovanice kao što je postkolonija Achillea Mbembea ostaju i teme u društu i teme nastavnih planova.

Rijeka nije slučajno odabrana kao grad domaćin ove konferencije. Rijeka i Kvarnerski zaljev nose mnoga imperijalna nasljeđa, posebice habsburško i talijansko, dok su regionalni identiteti i dileme Balkana i Jadrana nasljeđe imperijalnih interakcija. Okupljanjem na raskrižju višestrukih imperijalnih poluperiferija nastojat će se decentrirati i ponovno centrirati pitanja koja okružuju imperijalizam, kolonijalizam i njihove veze.

Istraživačka grupa REVENANT pokrovitelj je i organizator konferencije (https://revenant.uniri.hr). Djelokrug REVENANT-a obuhvaća kolektivna sjećanja i tekuću ostavštinu triju carstava, Habsburškog, Otomanskog i Romanovog; u ovom kontekstu, bremenito pitanje kolonijalnosti tih imperija – i, prema tome, post- i dekolonijalnosti njihovih država i društava nasljednica – je središnje. Sukladno tome, jedan od ciljeva konferencije je otvoriti konceptualne puteve rasprave i suradnje između znanstvenika uglavnom kopnenih carstava poput onih koji usmjeravaju REVENANT i studenata prekomorskih doseljeničkih imperija, s posebnim interesom za primjenu koncepata postkolonijalnosti i dekolonijalnosti , i primijeniti drugačije, na svaku od njih.

Skip to content