KATEGORIJE

Korejska delegacija posjetila Sveučilište u Rijeci

11.05.2022. / vijesti / međ. suradnja

Predstavnice Ženskog sveučilišta Sungshin (Sungshin Women’s University) u Seulu posjetile su Rektorat Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak, 9. svibnja 2022. Tročlanu delegaciju predvodila je predsjednica SWU-a prof. dr. sc. Bo Kyung Yang, a u njezinoj pratnji bile su gđa Mi Jung Kim, pomoćnica voditelja za međunarodne poslove i usluge, i gđa Bokyoung Kweon, koordinatorica programa, Institut za međunarodno obrazovanje Sungshin.

Prestižne gošće, kojima je ovo prvi posjet Rijeci, na Rektoratu je ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija sa suradnicima: prof. dr. sc. Senkom Maćešić, prorektoricom za digitalizaciju i razvoj, prof. dr. sc. Markom Perićem, prodekanom za međunarodnu suradnju Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Anom Tomaško Obradović, rukovoditeljicom Sveučilišnog centra za studije, studente i osiguravanje kvalitete, Ninom Kolaković, voditeljicom međunarodne suradnje Sveučilišta u Rijeci. Za Sveučilište u Rijeci prevodila je Teodora Lazović, jedna od nekolicine govornika korejskoga u Hrvatskoj i s velikim iskustvom u prevođenju (prevodila je za Hrvatski olimpijski odbor na zimskim Olimpijskim igrama u Koreji).

Rektorica Prijić-Samaržija na početku je ukratko predstavila Sveučilište u Rijeci, a na temelju rasprave sudionici su zaključili da između dvaju sveučilišta postoje brojne sličnosti (npr. interes za pametne gradove, umjetnu inteligenciju, pomorstvo, farmaciju, zelenu ekonomiju, održivi razvoj).

Na inicijativu korejske strane raspravljalo se i o uspostavi hrvatsko-korejskog poslovno-inovacijskog centra (Croatia-Korea Business Innovation Center), platforme za studente i osoblje koja bi služila za razvoj ideja i omogućila znanstvenicima da pokažu svoj puni potencijal i zadovolje sve veću potražnju za start-up tvrtkama i njihovim uslugama u Koreji i Hrvatskoj.

Sastanak je održan i s ciljem pripreme za onsite procjenu prijave za uspostavu Instituta kralja Sedžonga (King Sejong Insitute – KSI) pri Sveučilištu u Rijeci. KSI javna je ustanova pod okriljem korejskog Ministarstva kulture, sporta i turizma osnovana s ciljem širenja korejskog jezika i kulture u inozemstvu. Budući da Sveučilište u Rijeci već godinama njeguje prijateljski odnos s Republikom Korejom, uspostavljanjem ovog Instituta na Sveučilištu u Rijeci dodatno bi se učvrstile veze između dviju država, a zainteresirani studenti i šira javnost mogli bi učiti korejski jezik od izvornih govornika.

Predstavnicama SWU-a u utorak, 10. svibnja pridružili su se i evaluatori: g. Kwon Jae-oh, zamjenik pročelnika Odsjeka za politiku korejskog jezika Ministarstva kulture, sporta i turizma, g. Han Kwanghyun, zamjenik voditelja operativnog tima Zaklade Instituta kralja Sedžonga, te gđa Ahn Eunsoon, pomoćnica voditelja operativnog tima, Zaklada Instituta kralja Sedžonga.

Tijekom svoga boravka u Rijeci prestižni gosti iz Republike Koreje obišli su i Kampus, pod vodstvom prof. dr. sc. Nevenke Ožanić, a posjetili su i knjižnicu na Filozofskom fakultetu, a ondje su ih ugostili prodekan za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Luca Malatesti i pročelnik Odsjeka za kroatistiku izv. prof. dr. sc. Dejan Durić.

Skip to content