KATEGORIJE

Kratko predavanje – Klizišta: prirodne katastrofe i ljudske greške

16.01.2024. / vijesti / treća dob

Ciklus kratkih besplatnih predavanja otvara prof. dr. sc. Željko Arbanas s Građevinskog fakulteta u srijedu 17. 1. u 17 sati na Filozofskom fakultetu u učionici 138 s predavanjem Klizišta: prirodne katastrofe i ljudske greške. Prijave nisu potrebne.

Klizišta predstavljaju jednu od najčešćih i najopasnijih prirodnih nepogoda koja u svijetu odnosi brojne živote i stvara ogromnu ekonomsku štetu. Postoje razni tipovi klizišta i uzrokovani su na različite načine. U predavanju će se prikazati različiti tipovi klizišta, uvjeti nastanka klizišta i njihove značajke i posljedice. Prikazat će se primjeri klizišta u svijetu i u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na klizišta u okolici Rijeke i u dolini Rječine. Opisat će načini pristupa u smanjenju opasnosti od klizišta. Prikazat će se i utjecaj klimatskih promjena na vjerojatne pojave klizišta u budućnosti.

Dr.sc. Željko Arbanas je redoviti profesor u trajnom zvanju na Katedri za geotehniku Građevinskog fakulteta u Rijeci gdje predaje kolegije iz područja mehanike tla, mehanike stijena i geotehničkog inženjerstva. Klizišta istražuje već 40 godina, a glavna istraživanja vezana su za postojeća klizišta, modeliranje ponašanja klizišta kroz numeričke modele i u laboratoriju te njihovu sanaciju. Kao projektant istraživao je i izradio projekte sanacije za oko 100 klizišta. Objavio je, kao glavni autor i u koautorstvu, više od 250 radova u međunarodnim časopisima i na međunarodnim i domaćim konferencijama te kao urednik 12 uredničkih knjiga od kojih je većina povezana s istraživanjem klizišta. Predsjednik je Međunarodnog konzorcija za klizišta sa sjedištem u Kyotu u Japanu i zamjenik glavnog urednika međunarodnog časopisa Landslides (Klizišta).

Skip to content