KATEGORIJE

Kratko predavanje – Mozak i imunosni sustav: neraskidiva veza i u zdravlju i u bolesti

09.02.2024. / vijesti / treća dob

U srijedu, 14. veljače u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u učionici 138 u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob, održat će se predavanje izv. prof. dr. sc. Ivane Munitić Mozak i imunosni sustav: neraskidiva veza i u zdravlju i u bolesti. Predavanje je namijenjeno osobama starijima od 55 godina s minimalno završenim srednjoškolskim obrazovanjem. Sudjelovanje je besplatno i prijave nisu potrebne. 

Mozak se dugi se niz godina smatrao imunoprivilegiranim organom i stoga je uvriježen stav bio da imunosne stanice ulaze u mozak gotovo isključivo prilikom teških bolesti kao što su upale ili traume mozga i njegovih ovojnica. Ipak, u posljednjih 25 godina slomljen je čitav niz dogmi o suradnji između imunosnog sustava i mozga. Primjerice, opisane su limfne žile koje dreniraju mozak mada se dugo mislilo da takvo što ne postoji, za koroidni splet otkrilo se da predstavlja vrata imunosnih stanica prema mozgu, a za limfocite T saznalo se da utječu na spoznajne funkcije kao i na nastanak i grananje neurona u hipokampusu. Stoga danas znamo da imunosne stanice ne samo nadgledaju i utječu na mozak izvana, nego čak i ulaze u njega. Imunosni nadzor mozga se zato smatra važnim za održanje njegovih fizioloških funkcija, dok se slom imunosnog nadzora veže uz brojne neurodegenerativne i druge bolesti. U predavanju će se navesti i najvažniji primjeri vrlo aktivne suradnje mozga i imunosnog sustava u zdravlju i bolesti. 

Ivana Munitić je izv. profesorica na Fakultetu biotehnologije i razvoja lijekova Sveučilišta u Rijeci. Završila je Medicinski Fakultet u Zagrebu 1997. godine i otada se bavi temeljnim medicinskim istraživanjima. Radila je na Katedri za patofiziologiju u Zagrebu, na nacionalnom institutu za zdravlje u Bethesdi u Sjedinjenim Američkim Državama, te Institutu Necker u Parizu u Francuskoj. U Parizu je branila i doktorat iz područja imunologije. Od 2013. godine radi u Rijeci, gdje je uspostavila Laboratorij za molekularnu imunologiju, te je voditelj kolegija Imunologija, Metodologija znanstveno-istraživačkog rada i Neuroimunologija. 

Skip to content