KATEGORIJE

Kratko predavanje o maslinovom ulju zainteresiralo mnoge polaznike i polaznice

29.01.2024. / vijesti / treća dob

U srijedu, 24. 1. u 17 sati na Filozofskom fakultetu (Kampus Trsat) u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob, prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak održala je predavanje “O mirisima i okusima djevičanskih maslinovih ulja i kako ih doživljavamo”. Predavanje je organizirano u suradnji s Hrvatskim društvom prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista – podružnica u Rijeci.

Na predavanju predavačica je predstavila kako nastaju poželjna, a kako nepoželjna mirisno-okusna svojstva djevičanskih maslinovih ulja. te kako naše njušno osjetilo „hvata“ i prepoznaje mirisne tvari i što uzrokuje razlike u percepciji od pojedinca do pojedinca. Gorčina i pikantnost prirodna su okusna obilježja djevičanskih maslinovih ulja vrhunske kvalitete, a potječu od fenolnih tvari ploda masline. Već nekoliko desetljeća poznato je da te tvari imaju iznimno povoljan učinak na funkcioniranje našeg tijela. Nedavno je dokazano da utječu i na otpuštanje poželjnih mirisnih tvari iz ulja te je ono kod gorkih i pikantnih ulja u pravilu manje izraženo. Doživljaj onog što nazivamo aromom započinje kad malu količinu ulja unesemo u usta. U dodiru sa slinom, ulje stvara emulziju koja u sprezi sa sastojcima sline mijenja percepciju okusa i mirisa. Sve to postaje još složenije kada se, osim sline i ulja, u usnoj šupljini nađe i druga hrana, na primjer komadić sira ili skute prelivene djevičanskim maslinovim uljem.

Skip to content