KATEGORIJE

Kratko predavanje: Rodno uvjetovano nasilje- iz perspektive feminističke pedagogije

17.11.2023. / vijesti / treća dob

U srijedu, 22. studenog u 17 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u učionici 138 prof. dr. sc. Sofija Vrcelj u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob održat će kratko besplatno predavanje Rodno uvjetovano nasilje – iz perspektive feminističke pedagogije.

Vrijeme: srijeda, 22.11.2023. u 17h

Mjesto: Filozofski fakultet u Rijeci (Kampus, Trsat), učionica 138

Predavačica: prof. dr. sc. Sofija Vrcelj, Filozofski fakultet u Rijeci

Sažetak predavanja:

Predavanje o rodno uvjetovanom nasilju analizirat će razloge zbog kojih se događa ne samo na lokalnoj nego i globalnoj razini. Jedan od glavnih razloga je socijalizacija dječaka i djevojčica koja je oblikovana kulturom, a pod kulturom je kolektivno programirani um. Kultura je društveni sustav koji se razvija kroz društvene interakcije i procese- životni stilovi i načini življenja članova društva povezani su s određenim društvenim skupinama kao danom kulturom. U tom kontekstu, tvrdi se da kulturni aspekt oblikuje način na koji su žene i muškarci zastupljene u društvu. U velikom broju zemalja žene se suočavaju s kulturnim uvjerenjem da je društvo stvorio muškarac koji je moćan, sposoban, hranitelj obitelji te gazda u kući koji ima pravo biti nasilan na sve načine kojima pokazuje svoju snagu. Međutim, feministička pedagogija koja je orijentirana na rodnu ravnopravnost prihvaća da postoji nasilje koje provode žene. U cilju kreiranja ravnopravnog društva, pokušat će se pronaći odgovori na pitanje što mijenjati u generaliziranoj strukturi i uvjetima postojanja zajednički svakoj kulturi da bi se stvorilo ravnopravno društvo neovisno od spola ili roda.

Životopis predavačice:

Sofija Vrcelj je redovita je profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Odsjeku za pedagogiju. Područje njena interesa je feministička, školska i komparativna pedagogija. Na Odsjeku za pedagogiju realizira nastavu na prijediplomskom i diplomskom jednopredmetnom studiju Pedagogije. Objavila je značajan broj znanstvenih radova i sudjelovala na mnogobrojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu.

Skip to content