KATEGORIJE

Krhotine zagonetne sove

05.03.2024. / vijesti / sveučilište i društvo

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u utorak, 5. ožujka 2024. održano je predstavljanje 4 knjiga professora emeritusa dr. sc. Ante Simonića. Radi se o drugome izdanju tzv. ”Trilogije o Rijeci” i novoj knjizi ”Krhotine zagonetne sove”. Pozdravnom riječju okupljenima se obratio primorsko-goranski župan g. Zlatko Komadina, a osvrt o knjizi dali su: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, prof. dr. sc. Amir Muzur, g. Franjo Butorac u ulozi izvršnog nakladnika te dakako sam autor. Predstavljanje knjige glazbenim je nastupom uveličala gđa Rita Zhao Simonić.

Trilogija o Rijeci nosi naslove i podnaslove:
1) ”Rijeka vremena – Drevno susretište zavičajnog i svjetskog”,
2) ”Rijeka velikog uzleta – Zavodljivost starog i izazov novog” i
3) ”Rijeka novih nadanja – Stvaranje poželjne sadašnjosti i okrenutost budućnosti”;

Hvala cijenjenom profesoru emeritusu Simoniću, dragome Anti na svemu što čini za naš grad, za naš kraj, za našu državu… Knjiga živi vječno!, kratko se uvodno obratio župan Komadina.

Iako ne vjerujem da knjige trebaju imati nekakve ‘ključeve’ po kojima ih treba iščitavati, ipak bih kod prof. Simonića ponudio 4 ključa, odnosno naglasio kako ovu najnoviju njegovu knjigu treba iščitavati kroz 4 prizme, a to su: povijest, zavičaj, obitelj (poznate familije u ovom kraju) i dakako sam Sam Ante Simonić. Također, autor nas, možda ne primarno, educira svojim stilom pisanja… kazao je prof. Muzur.

Na bogat životopis prof. emerit Simonića osvnrnula se rektorica Prijić Samaržija: Profesor Simonić sve nas je učinio ponosnima ponosnima, ne samo ovim nevjerojatnim opusom koje danas predstavljamo, nego cijelim svojim životom. Nemoguće je nabrojati sve njegova postignuća… Ovaj je veslački prvak bio: od predstojnika Zavoda a farmakologiju na Medicinskom fakultetu u Rijeci, gdje je i započeo karijeru, preko dekana Medicine, brojnih usavršavanja u zemlji i inozemstvu… Paralelno objavljuje više od 450 stručnih i znanstvenih radova, ali i izlazi iz medicine u povijest, u filozofiju, sociologiju…. Nakon političke karijere gdje bio savjetnik ministra zdravstva, potpredsjednik Vlade te član brojnih tijela na svim razinama, ostvario je diplomatsku karijeru kao veleposlanik u narodnoj Republici Kini, gdje je nagrađen od strane te zemlje najvišim priznanjima. Kad sagledavamo jedinstven životni put ovog erudita, čini nam se da se radi o barem nekoliko života… Teško je savladati ove njegove knjige, ali napisati ih zaista je morao biti životni pothvat. Toliko je u prof. Simoniću elana, duha, energije, vitalnosti… U njegovu se pisanju, u ispreplitanju fikcije i nefikcije, uvijek izdvaja želje za znanjem i razumijevanjem… za razumijevanjem povijesti, kulture, odnosa, filozofije… za razumijevanjem svijeta uopće. Emeritus Simonić svakako je pravi HOMO UNIVERSALIS, ali i HOMO FABER, čovjek koji svoj intelekt iznova pretače u djelovanje.

Iako mogu reći da podosta znam o povijesti našeg kraja, čitajući prvi puta Antine tekstove, postajo sam iskompleksiran, shvaćajući koliko Ante zna više od mene… Ovo, sada ponovljeno, trotomno izdanje ogroman je izvor informacija o RIjeci i svega što je valjda ikada bilo vezano uz Rijeku… Ovo štivo ne treba čitati kao roman, već ciljano; samo sadržaj svake knjige ima po 20-ak stranica! Što se tiče Krhotina zagonetne sove, Ante je vjerojatno prihvatio dio sugestija i napravio jedna mix obiteljske sage, koja miješa fikciju sa stvarnošću. Radi se o obiteljskoj tajni, a autor se igra s čitateljem… Ne biste pomislili da je priča o templarima i svetom gralu povezana s Rijekom? Simonić je i to uspio pronaći! Uzmite knjigu u ruke; nećete požaliti!, istaknuo je g. Butorac.

Ovaj naš zavičaj mnogi, ali zaista mnogi doživljavaju svojim… Ja svakako danas pišem iz perspektive današnje Rijeke, ali možete zamislite da je nekada Rijeka bila glavni grad ondašnje gotske države? Ovaj naš kraj ima i nešto onostrano, a to je pokušaj da se podsjetimo na ono nešto čime bismo odredili sebe, ali i da pokažemo drugima da smo centar svemira, na granici imaginarnoga i znanstveno dokazivoga. Povijest je mnogo šira od onoga što piše u knjigama. Potreba da se naši mitovi i priče pretoče u zapis bio mi je važan prioritet; ima tu elemenata koji pale maštu! Cilj je ove knjige komunikacija s onima koji ostaju iza nas. Moramo baštiniti nesu povijest, našu najstariju povijest. Prošlost i sadašnjost – zajedno kreiraju budućnost. No, ne valja živjeti u prošlosti, a najjednostavniji način da pretpostavimo budućnost je tako da ju stvaramo!, zaključio je prof. Simonić.





Skip to content