KATEGORIJE

Life on mars / Život na Marsu

09.03.2021. / vijesti / treća dob

Dr. sc. Tomislav Jurkić,  predavač na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, održat će u srijedu, 10. ožujka 2021. s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom ”Life on Mars – Život na Marsu”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom, a održava se u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Vrijeme: srijeda, 10. ožujka 2021. u 17 h

Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob

Direktna poveznica: OVDJE (ID: 514 173 1332, Pass: 500502)

Predavač: Tomislav Jurkić, Odjel za fiziku

Kontakt: tjurkic@phy.uniri.hr

Napomena: Zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati predavanju, po upitu će se ustupiti snimka istog.

Sažetak:

Mars, crveni planet, još je od antičkih vremena zaokupljao pažnju i budio maštu Grka i Rimljana kada bi postao najsjajniji objekt na nebu, sjajniji čak i od Jupitera, vrhovnog rimskog božanstva. Mars je oduvijek smatran kozmičkom prijetnjom pa stoga ne čudi da smo invazije vanzemaljaca često poistovjećivali sa napadom Marsovaca, poput one opisane u ‘Ratu svjetova’ H.G. Wellsa i oživljene u radio drami legendarnog Orsona Wellesa. U novije doba, o Marsu smo maštali kao Zemljinom blizancu na kojem život buja, presijecan kanalima u Schiaparellijevim skicama za koje je poznati američki astronom Lowell tvrdio da služe za navodnjavanje. Moderna istraživanja započela su tek stoljeće kasnije slijetanjem Vikinga na površinu Marsa 1976. koji je još više produbio misterij života na Marsu pozitivnim ishodom jednog od bioloških eksperimenata. U međuvremenu, Mars je postao zanimljiv i kao planet za buduću kolonizaciju i naseljavanje, a njegovo istraživanje je potaknuto slanjem niza svemirskih proba, orbitera i rovera, od Mars Pathfindera i rovera Sojourner 1997. preko Spirit i Opportunity do nedavnog slijetanja rovera Perseverance.

Što su roveri i misije na Mars do sada otkrili? Ima li života na Marsu? Da li je nekada postojao život na Marsu? Ukoliko postoji, kako bi taj život izgledao? Što su biomarkeri i čemu nam oni služe? Kako izgleda površina Marsa i da li se na njoj mogao razviti život? Da li na Marsu postoji ili je postojala voda? Možemo li naseliti Mars? Da li Ziggy Stardust i njegovi pauci doista dolaze s Marsa?

Skip to content