KATEGORIJE

LIFE program: objavljen natječaj i održan info dan

24.04.2019. / vijesti / eu projekti

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike održan je info dan povodom otvaranja LIFE natječaja za 2019. godinu. Predstavnici Ministarstva, odnosno nacionalne kontakt točke za program LIFE, prezentirali su informacije o LIFE programu i novostima ovogodišnjeg natječaja.

LIFE program je financijski instrument Europske unije namijenjen sufinanciranju projekata na području zaštite okoliša, prirode i klimatskih aktivnosti. Projekti se prijavljuju na jedan od dva potprograma – Okoliš i Klimatske aktivnosti, a prihvatljivi prijavitelji su sve pravne osobe registrirane na području Europske unije.

U višegodišnjem razdoblju 2018.-2020. projekti se sufinanciraju do 55 %, osim projekata iz prioritetnog područja Priroda i bioraznolikost koji se sufinanciraju do 60 %, a projekti usmjereni na konkretne aktivnosti očuvanja prioritetnih vrsta ili tipova staništa propisanih EU direktivama o staništima i pticama mogu ostvariti do 75 % sufinanciranja.

Ovogodišnji natječaj objavljen je 4. travnja i otvoren je do lipnja, odnosno rujna. Prijava projektnih prijedloga za potprogram Okoliš odvija se u dvije faze – prvo se u lipnju dostavlja konceptni sažetak, te ukoliko prođe prvu fazu evaluacije prijavljuje se puna projektna prijava s rokom u veljači. Za potprogram Klimatske aktivnosti odmah se prijavljuje puna projektna prijava s rokom u rujnu. Više o rokovima možete potražiti ovdje.

Na info danu sudjelovalo je preko 120 sudionika, a ovakva događanja osim što pružaju informacije o LIFE programu izvrsna su prilika i za razmjenu iskustava o provođenju projekata te prilika za moguću suradnju.

Prezentacije s info dana moguće je preuzeti ovdje.

Skip to content