KATEGORIJE

Logoped i ja by UNILOG

03.11.2023. / vijesti / logopedija

Studentice prve godine diplomskog sveučilišnog studija Logopedija u Rijeci Barbara Rukavina, Valentina Pavković, Mihaela Piršljin i Lucija Prce, u suradnji s mentoricom doc. dr. sc. Majom Kelić, pokrenule su projekt Logoped i ja by UNILOG. Ovaj je projekt usmjeren osvještavanju javnosti o logopediji kao znanosti i struci. Na društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku, studentice svaki tjedan objavljuju sadržaje kojima razbijaju mitove te educiraju javnost o komunikaciji, jezičnom i govornom razvoju, sluhu i slušanju te ostalim poremećajima kojima se logopedi bave. Sadržaj je prvenstveno namijenjen roditeljima i korisnicima logopedskih usluga, ali i svima koji žele naučiti više o radu logopeda. Svjesne osjetljivosti ovih tema te ranjivosti populacije s kojom će u budućnosti raditi, studentice su odlučile ponuditi znanstveno utemeljene stručne sadržaje te pomoći korisnicima i roditeljima malih korisnika logopedske terapije snaći se u moru informacija koje se nude, kritički ih prosuđivati i vrednovati u odnosu na vlastite potrebe, želje i vrijednosti. Kako bi se ponudili zanimljivi, ali visoko kvalitetni sadržaji, o svim objavama projektni tim raspravlja s mentoricom.

Logopedija u Rijeci osobito njeguje razvijanje partnerskog odnosa logopeda i korisnika. Ovim se projektom želi poručiti da je preduvjet za uspješno djelovanje logopeda u društvu zajednički rad logopeda i korisnika, pri čemu je prvi korak dobro informiran korisnik. Projekt prati djelovanje Sveučilišnog logopedskog centra i studija Logopedija, obavještava o važnim događanjima te prati „logopedski kalendar“ u kojem su istaknuti dani posvećeni osvještavanju određenih poremećaja kojima se logopedi bave (npr. Dan svjesnosti o mucanju ili Mjesec svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji).

Početkom mjeseca osvrćemo se na listopad, mjesec posvećen širenju svijesti o potpomognutoj komunikaciji (PK). Potpomognuta komunikacija je sustav simbola, pomagala, strategija i tehnika koje korisnici upotrebljavaju s ciljem ostvarivanja i poboljšanja komunikacije. Može se koristiti kao alternativa za govoreni i/ili pisani oblik komunikacije ili kao pomoć u komunikaciji. Komu je potrebna, koji je njezin cilj te u kojim se oblicima javlja, doznajte na našim društvenim mrežama! 

Više informacija i sam sadržaj možete pronaći na:

Instagram profil: Logoped i ja (@logopedija_unilog)

Facebook stranica: Logoped i ja | Rijeka (facebook.com)

Skip to content