KATEGORIJE

Logopedija u Rijeci

01.10.2020. / vijesti / o sveučilištu

Gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija potpisali su danas, 1. listopada 2020. na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci Sporazum o suradnji na pokretanju studija Logopedija i Logopedskog centra.

Uviđajući važnost prevencije, ranog otkrivanja, dijagnosticiranja i tretmana poremećaja humane komunikacije, govora, jezika te čitanja i pisanja, ovim Sporazumom između Grada Rijeka i Sveučilišta u Rijeci definira se kontinuirana suradnja na području pokretanja i rada studija Logopedija i Logopedskog centra (centra UniLOG ).

Svečanom potpisivanju nazočile su i pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke Sanda Sušanj, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Marta Žuvić i voditelj studija Logopedija.doc. dr. sc. Zdravko Kolundžić.

Sveučilišni preddiplomski studij Logopedija pri Sveučilištu uspostavlja se kao redoviti trogodišnji studij i pružit će kvalitetnu izobrazbu budućih logopeda za rad u različitim sustavima.

U okviru Logopedskog centra (centra UniLOG)  provodit će se vježbe i stručna praksa za studente logopedije Sveučilišta u Rijeci i drugih suradničkih struka kako bi studenti mogli integrirati teorijska znanja s praktičnim vještinama koje su potrebne za budući rad u struci. Centar UniLOG ostvarivat će suradnju s odgojno-obrazovnim ustanovama na području Rijeke i omogućit prikupljanje podataka i provođenje istraživanja.

”Gradonačelnik i pročelnica svjesni su da je kadar logopeda u Rijeci deficitaran i nadamo se da će to me uskoro doći kraj, jer ove akademske godine krećemo s novim studijem. Za 30 upisanih studenata imali smo više od 600 zainteresiranih. Dodatna vrijednost bit će i Logopedski centar, koji će uz prasku za studente Logopedije, značiti i mnogo za građane. U pregovorima smo s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka oko suradnje na tom Centru. Grad Rijeka od početka ideje snažno nas je podržao, a ta podrška uključuje i sufinanciranje: u prvoj godini sa 70 tisuća kuna, a u narednim godinama sa 150 tisuća kuna. Ta nam je podrška izuzetno bitna s obzirom na naše ograničene mogućnosti zapošljavanja. Zajednički ćemo ovaj prostor ‘humanog govora’ i komunikacije podići na višu razinu. Cilj nam je usustavti cjelovitu vertikalu, odnosno petogodišnji studij, kao i da naši sugrađani ne mogu radi logopedskih usluga više odlaziti u Zagreb”, rekla je rektorica Prijić Samaržija.

”Dugi niz godina roditelji djeca koja trebaju logopedske usluge ukazuju nam na nedostatak istih u našem gradu, kako za tretmane, tako i potrebe rane prevencije. Pokušali smo stipendiranjem potaći studente da odu u Zagreb, završe taj studij pa se vrate raditi u Rijeku, ali takvih je slučajeva premalo i to nije riješilo problem. Novi Logopedski centar bit će rješenje, kako za praktičan rad studenata, tako i za usluge koje će pružati našim građanima. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj inicijativi”, zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Skip to content