KATEGORIJE

Masterclass kreativnog pisanja, A kako vama zvuči ”žensko pismo”?

20.06.2022. / vijesti / o sveučilištu

Ivana Bodrožić, hrvatska književnica održat će Masterclass kreativnog pisanja u Palači Moise na Cresu, od 01. do 04. rujna 2022. godine.

Još uvijek živimo u svijetu u kojem pretežno ”pisci pišu”, a ”čitateljice čitaju” te u kojem je velik dio kanona pun općeprihvaćenih stereotipnih ženskih likova. Ne treba zanemariti ni onaj prizvuk koji se nalazi u sintagmi ”žensko pismo”, skovanoj da stoji nasuprot ”pravom pismu”. U zamku pisanja ”prave književnosti” upadaju mnogi/e svjesno ili nesvjesno odustajući od tema koje se ne smatraju dostojnima univerzalne književnosti (iskustva trudnoće i poroda, odnos majke i kćeri, odnosi prijateljica, bolesti i stanja vezana uz biološke uvjete žene, normalizirani patrijarhat te mnoge druge) kao i pokušavajući svoj stil prilagoditi nečemu što nije odviše ”sentimentalno, ranjivo, fludino”, imitirajući glasove kanona koji pretežno govore samo o jednoj strani ljudskog iskustva.

Masterclass Ivane Bodrožić A kako vama zvuči ”žensko pismo”?  fokusirat će se na pitanja kako pisati osvješteno i relevantno u svijetu rodne (ne)ravnopravnosti,  kako preuzeti glas onih kojima je dugo bio uskraćen, bilo da se radi o ženama ili drugim manjinama, i kako doprinijeti budućnosti književnosti koja neće samo ponavljati povijesne obrasce.

Metodologija:

Četverodnevna radionica će se održavati u dva dnevna termina, jutarnji od 10:00 do 12:00 sati i popodnevni od 16:00 do 18:00 sati, sveukupno 16 punih sati u ciklusu. Kombinirat će se predavanja s vježbama, pisanjem. Zadaci će biti kreativne prirode, čitat će se odabrani tekstove, a o tekstovima koji budu napisani od strane polaznika/ca tijekom radionica raspravljat će se u poticajnoj I kolegijalnoj atmosferi. Cilj je da do kraja ciklusa svaki polaznik/ca napiše svoju kratku priču potaknutu vlastitim iskustvom ”drugačijeg” i novim spoznajama.

Prijave na LINKU

Masterclass ima ograničen broj polaznika. 

Aplikantima će povratna informacija o njihovoj prijavi biti javljenja do 1. 8. 2022.

Kotizacija: 400 kuna/30 eura

Skip to content