KATEGORIJE

Mato Knez počasni profesor UNIRI

24.09.2020. / vijesti / o sveučilištu

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija uručila je jučer, 24. rujna 2020. na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci priznanje kojim Sveučilište dodjeljuje prof. dr. sc. Mati Knezu status počesnoga profesora (honoris professor) Sveučilišta u Rijeci. Uoči dodjele povelje, održan je prigodni sastanak na kojem su, uz prof. Kneza i rektoricu Prijić Samaržiju, sudjelovali i: prorektorica za informatizaciju i organizaciju prof. dr. sc. Senka Mašećić pomoćnik rektorice za međunarodnu suradnju i strateška partnerstva prof. dr. sc. Saša Zelenika te prof. dr. sc. Mladen Petravić s Odjela za fiziku, s kojem je prof. Knez već surađivao i koje je, dok je bio pročelnik Odjela za fiziku, u srpnju 2019. i predložio da se prof. Knezu dodijeli ova počasna titula. Razgovaralo je o iskustvima prof. Kneza u Njemačkoj i u Španjolskoj, o trenutnoj situaciji izazvanoj koronavirusom te o mogućim smjerovima suradnje. Rektorica je prof. Knezu uputila otvoren poziv na Sveučilište u Rijeci te ga upoznala sa sveučilišnim kapacitetima Kampusa i Palače Moise na Cresu, koja se pretvara u konferencijski centar.

Prof. dr. sc. Mato Knez ugledni je znanstvenik hrvatskih korijena, trenutno zaposlen na Institutu CIC NanoGUNE u San Sebastianu u Španjolskoj. Priznat je stručnjak u istraživanju i funkcionalizaciji hibridnih materijala, nano materijala i biomaterijala i njihovih primjena tu u razvoju i primjenama metoda depozicije atomskih i molekularnih slojeva. Diplomirao je kemiju na Sveučilištu Ulmu (Njemačka), a doktorirao u području nanoznanosti na Institutu Max Planck (Stuttgart, Njemačka). Kao poslijedoktorand usavršavaose iz fizike mikrostruktura na Institutu Max Planck (Halle, Njemačka), gdje je i započeo svoju međunarodno priznatu karijeru u području depozicije atomskih slojeva i funkcionalizacije materijala.Trenutno je nositelj najviših istraživačkih dužnosti na institutu CIC NanoGUNE i IQERBASQUE zaklade za znanost (vodeći istraživač i profesor) te profesor na Tehničkom fakultetu Navarra u San Sebastianu (Španjolska) te gostujući profesor na Sveučilištu Brescia (Italija)

Suradnja s prof. Knezom započela je kroz projekt SIZIF nositelja prof. dr. sc. Mladena Petravića. Uz pomoć prof. dr. sc. Mate Kneza, Odjel za fiziku je uključen u jedna COST projekt te je organizirao uspješnu međunarodnu COST radionicu u Rijeci 2017. godine. Prof. dr. sc. Mato Knez trenutno je suradnik na HRZZ projektu ”Priprema poroznihtanko slojevitih materijala za pročišćavanje vode koristeći metodu Depozicije atomskih slojeva” (ALD).

Savjet za znanost je temeljem izuzetno visokih ocjena i mišljenja Stručnog povjerenstva za ocjenu prijedloga (Humboldt Universität ,Berlin, University of Maryland, College Park i Sveučilište u Rijeci) predložilo Senatu dodjelu priznanja. Senat Sveučilišta u Rijeci na svojoj 35. sjednici, održanoj 19. studenog 2019. prof. dr. sc. Mati Knezu dodijelio priznanje počasnog profesora Sveučilišta u Rijeci.

Skip to content