KATEGORIJE

Medicinski fakultet u Rijeci partner u Erasmus+ projektu o posttraumatskim stresnim simptomima

28.09.2022. / vijesti / eu projekti

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci jedan je od partnera Erasmus+ projekta „Praksa djelatnika u javnim službama temeljena na znanjima o traumi” (Trauma-Informed Practice for Workers in Public Service Settings (TIPS)) čiji je cilj podizanje svijesti o pojavi posttraumatskih stresnih simptoma (PTSS).

Projekt se ostvaruje u okviru Ključne aktivnosti 2 kojom se potiču strateška partnerstva s ustanovama iz Austrije, Slovačke, Slovenije, Grčke i Portugala. Koordinator projekta je Katoličko sveučilište iz Leuvena, Belgija.

Projekt ima tri osnovna cilja:
(1) podizanje svijesti o pojavi PTSS-a u djelatnika u javnom sektoru
(2) omogućavanje stjecanja vještina koje im mogu pomoći identificirati PTSS među svojim klijentima i promovirati njihovo uključivanje kako bi se smanjile prepreke povezane s diskriminacijom
(3) poboljšanje pružanja usluga ili savjetodavnog rada u javnom sektoru.

Ciljna skupina TIPS projekta su osobe koje rade u javnom sektoru kao što su službe za izbjeglice, djelatnici u pravosudnom sustavu, odvjetnici i pravni asistenti, službenici službi za zapošljavanje, učitelji, ljudi koji rade u službama za socijalnu skrb ili stambenim odjelima, itd. Projekt je posebno usmjeren na općine, socijalne službe, sektor pravosuđa, obrazovanja i zdravstva.

U sklopu projekta je na Medicinskom fakultetu u Rijeci 15. rujna 2022. održan sastanak fokus grupe s ciljem inicijalnog utvrđivanja razine znanja djelatnika u zdravstvenom sektoru o psihotraumi te posttraumatskim reakcijama. Sudionici su bili liječnici specijalisti koji su ujedno i nastavnici Medicinskog fakulteta, medicinske sestre Kliničkog bolničkog centra Rijeka i privatnih ustanova.
U razmjeni iskustava sa sudionicima istaknuto je nedostatno znanje i iskustvo za prepoznavanje posttraumatskih simptoma te ponašanja koja iz njih proizlaze.  

Više informacija o projektu nalazi se na službenim mrežnim stranicama projekta.

Skip to content