KATEGORIJE

Međunarodna konferencija ”Nevidljivi: različitosti u kulturi i kreativnim industrijama”

11.09.2019. / vijesti / sveučilište i društvo

Rijeka 2020 poziva zainteresirane na međunarodnu konferenciju ”Nevidljivi: različitost u kulturi i kreativnim industrijama, koja će biti održana od četvrtka do subote, 12. do 14. rujna 2019. u prostoru RiHuba na adresi Ulica Ivana Grohovca 1A.

Na konferenciji će sudjelovati 30-ak domaćih i stranih predstavnika kreativnih industrija te djelatnika u kulturi, znanosti, umjetnosti, medijima, a bit će predstavljeno i pionirsko istraživanje o različitosti u ovim područjima, prvo takve vrste provedeno u Hrvatskoj.

Radni jezik konferencije je engleski. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a prijave su obvezne putem poveznice: https://bit.ly/2K1k2az.

Rijeka se kao Europska prijestolnica kulture u dijelu svojeg programa bavi upravo različitostima pa i sloganom ”Luka različitosti” neprekidno naglašava važnost uključivanja isključenih. Diversity mixer je pokušaj da se tema različitost propita i na polju kulturnih i kreativnih industrija te konkretizira u politikama i praksama upravljanja različitošću.

Na riječku konferenciju o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama dolaze renomirani svjetski stručnjaci i kulturni radnici poput: Leva Manovicha, vodećeg teoretičara digitalne kulture, direktora Cultural Analytics Laba i autora klasika The Language of New Media, koji će predstaviti prve rezultate novog istraživačkog projekta Elsewhere koji analizira milijune zapisa na društvenim medijima i bilježi promjene odnosa između periferije i centra i stvaranja novih geografija kulture; Allise Quart, kolumnistice Guardiana i izvršne urednice Economic Hardship Reportng Projecta, koja će predstaviti inovativan model koji njena organizacija primjenjuje u izvještavanju o nejednakostima; Marka Taylora sa Sveučilišta u Sheffieldu, koji će predstaviti istraživanje ”Panika! Klasa, ukus i nejednakosti u kulturnim i kreativnim industrijama”. Srđan Laterza, pisac i kreativni direktor govorit će o društveno angažiranim video igrama dok će Ilija MIlošević iz Universal Music Group Srbija predstaviti trendove u glazbenoj industriji globalno i regionalno.

Zanimljivost konferencije Diversity Mixer svakako je i bogati program panel rasprava kojih će biti čak šest. S obzirom da kulturne i kreativne industrije, osim tradicionalnih umjetničkih područja (izvedbene i vizualne umjetnosti te kulturne baštine), uključuju i film i video, televiziju i radio, nove medije, video igre, glazbu, knjige i tisak, arhitekturu i dizajn, dakle sve grane koje kulturu koriste kao svoj osnovni materijal i čiji ‘proizvodi’ i procesi imaju kulturalnu dimenziju, paneli će obuhvatiti širok raspon tema. Tako će se prvi panel naziva Homecoming: Može li različitost uzdrmati glazbenu industriju? baviti položajem žena u glazbenoj industriji i kritici, novim i neočekivanim identitetima koji zadobivaju globalnu popularnost, te promijenjenim odnosima alternative i mainstreama, a panelisti su Ilija Milošević iz Universal Music Group, Antonela Marušić, spisateljica i novinarka te Luka Benčić, glazbenik i novinar. Panel će moderirati Domagoj Kučinić iz TD Rijeka 2020 d.o.o.

Istoga dana, u četvrtak 12. rujna, na panelu Gradovi jednakosti o temi različitosti i jednakosti u kontekstu razvoja gradova te odnosa javnog i privatnog sektora govorit će mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Ivana Popović iz Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija i Mirjana Matešić iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Moderatorica panela je Nela Simić, koordinatorica za odnose s javnošću TD Rijeka 2020 d.o.o.

U petak, drugog dana konferencije, bit će održanatri panela. Panel ”Politike medija: Trump, Brexit i iznevjerena reprezentacija” bavit će se medijima, njihovoj društvenoj funkciji i borbi za opstanak u digitalnom okruženju, a sudionici su Alissa Quart iz američke organizacije Economic Hardship Reporting Project, Danica Ilić iz britanske organizacije Ethical Journalism Network i Milan Živković, redatelj i scenarist iz Zagreba koji se bavi istraživanjem medija i medijske politike. Nakon toga slijedi panel koji je ujedno i autorski projekt Srđana Sandića, Čitanje kazališta iz Zagrebačkog kazališta mladih koji zadnje dvije godine problematizira aktualne teatrološke i šire društvene teme. Osim Sandića, sudjeluju dramaturginja Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca te suosnivačica i članica Petog ansambla, Nataša Antulov i Olga Dimitrijević, freelance dramaturginja. Razvojno okruženje, narativi i interakcija u gaming industriji naziv je panela koji će se baviti industrijom video igara kao novog područja društvenog angažmana, a na njemu će sudjelovati kustos i teoretičar Srđan Laterza, Vedran Vivoda iz Udruge proizvođača igara PGŽ-a i istraživač David Rajlić.

Zadnji dan konferencije, u subotu, 14.rujna, održat će se panel Prema drugačijoj vrsti različitosti, zamišljen kao zajednički panel govornika sa Sveučilišta u Rijeci: izv. prof. dr. sc. Sanje Bojanić, Marina Lukanovića, Marka Luke Zubčića, Kristine Smoljanović i Kristine Stojanović Čehajić.

Prijave za sudjelovanje na konferenciji otvorene su do 11. rujna putem poveznice: https://bit.ly/2K1k2a  (preporučujemo korištenje preglednika Google Chrome ili Opera).

Sudjelovanje je besplatno, a radni jezik konferencije je engleski.

Konferencija je sastavni dio projekta Diversity mixer koji je financiran europskim sredstvima kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020), a zajednički ga provode Rijeka 2020 d. o. o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, kao pridruženim partnerom.

Skip to content