KATEGORIJE

Međunarodni dan sveučilišnog sporta

28.09.2021. / vijesti / o sveučilištu

20. rujna obilježio se Međunarodni dan sveučilišnog sporta

Europski tjedan sporta promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe koja se 2021. godine održava sedmi put. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je „#BeActive“ te bi se njome trebalo potaknuti javnost da bude aktivna, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine.

U Republici Hrvatskoj Europski tjedan sporta obilježit će se od 23. do 30. rujna 2021. godine.

Sport i tjelesna aktivnost znatno pridonose dobrobiti europskih građana. Međutim, rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Europski tjedan sporta odgovor je na taj izazov. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Preko sporta možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge sporta kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočava društvo u Europi.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost

Sveučilište u Rijeci i Hrvatski akademski sportski savez obilježili su 26. rujna Međunarodni dan sveučilišnog sporta te Europski tjedan sporta kojim su potakli kako studente i djelatnike akademske zajednice tako i sve zainteresirane građane na bavljenje sportskim aktivnostima. Kretanje se htjelo potaknuti ponuđenom planinarskom turom od Štaba do Platka u trajanju od 3 sata te dužine 8 kilometara. Staza je veoma dinamična te raznovrsna s prekrasnim pogledom na Kvarner. Nakon planinarenja bila je organizirana radionica opuštanja i istezanja kroz DO IN vježbe te elemente joge.

Cilj je bio aktivnosti prilagoditi raznovrsnoj populaciji s različitom fizičkom spremom te potaknuti što veći broj na kretanje.

Skip to content