KATEGORIJE

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju

14.10.2021. / vijesti / diversity

Mucanje je jedan od najpoznatijih govornih poremećaja, koji se javlja najčešće u ranom djetinjstvu. Zahvaća i do 11 % populacije djece do 4. godine života, a oko 1 % odraslih osoba. Već od rane dobi može ga pratiti visoka razina socijalne anksioznosti te tako ostaviti negativne posljedice na mentalno zdravlje ove populacije.

Zato se Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day – ISAD) počeo obilježavati 1998. godine na inicijativu Amerikanca Michaela Sugermana, koji je želio da se neznanje o ovom govornom poremećaju i nerijetka diskriminacija osoba koje mucaju zamijeni znanjem, prihvaćanjem i poštovanjem ljudskih različitosti. U Hrvatskoj se obilježava od 2000., a 2009. godine na inicijativu Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju “Hinko Freund” Hrvatski sabor proglašava 22. listopada “Danom svjesnosti o mucanju u Hrvatskoj”.

Ove godine, po prvi put, Dan svjesnosti o mucanju u Hrvatskoj obilježava se u Rijeci. Tako će u subotu, 23. listopada, u zgradi Sveučilišnih odjela na Kampusu Sveučilišta u Rijeci (Ulica Radmile Matejčić 2, Rijeka) biti održan simpozij na temu “Izrazi promjenu koju želiš“.

Studij logopedija Sveučilišta u Rijeci, Studij logopedije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Hrvatsko logopedsko društvo kao organizatori pozivaju vas da se pridružite ovom događaju.

Kako bismo mogli poštivati trenutne epidemiološke mjere, broj učesnika je ograničen pa vas molimo da se za sudjelovanje na simpoziju prijavite do 20. listopada 2021. putem sljedeće poveznice.

Poziv s programom

Plakat

Skip to content