KATEGORIJE

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

11.02.2021. / vijesti / SPEAR

Godine 2015. Opća skupština Ujedinjenih Naroda proglasila je 11. veljače Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti. Ciljevi obilježavanja ovog dana su: promicanje ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti; eliminacija svake diskriminacije žena, uključujući u području obrazovanja i zapošljavanja te premošćivanje pravnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih barijera kroz poticanje razvoja obrazovnih politika i programa, uključujući školske kurikulume s ciljem poticanja većeg sudjelovanja žena i djevojaka, promocije razvoja karijere u znanostima i prepoznavanja postignuća žena u znanosti.

Sveučilište u Rijeci se, kao i mnogobrojne znanstvene i obrazovne institucije te organizacije civilnog društva, pridružilo nastojanjima UNESCO-a i organizacije UN Women-a (UN-ova entiteta za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena) da osnaže žene i djevojke, povećaju im mogućnost pristupa obrazovanju i razvoju karijernih puteva, da iskorijene pristranosti i rodne stereotipe koji doprinose njihovoj nedovoljno zastupljenosti u zanimanjima iz područja prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike. Kroz sudjelovanje u projektu ”Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima”, akronim SPEAR (engl. Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia and Research), Sveučilište razvija Plan rodne ravnopravnosti za naredno petogodišnje razdoblje.

Njime će Sveučilište osigurati mehanizme za postizanje institucijske kulture rodne ravnopravnosti i različitosti, integraciju rodne perspektive u studijske programe i transfer znanja o rodnoj ravnopravnosti u zajednicu, za unaprjeđenje kvalitete života i rada na Sveučilištu, ali i za osnaživanje rodne ravnopravnosti u razvoju karijera – u znanstvenom i umjetničkom istraživanju.

Rodna ravnopravnost i osnaživanje žena i djevojaka dat će ključni doprinos postizanju međunarodno dogovorenih razvojnih ciljeva, uključujući i Ciljeve održivog razvoja 2030. (SDG – Sustainable Development Goals). Rješavanje nekih od najvećih izazova Programa oslanjat će se na iskorištavanje svih talenata. Raznolikost u istraživanju proširuje bazu nadarenih istraživača, unoseći nove perspektive, talent i kreativnost, a upravo je to jedna od premisa na kojoj će se temeljiti pokazatelji i mjere za postizanje ciljeva Plana rodne ravnopravnosti Sveučilišta.

Pandemija virusa COVID-19 produbila je postojeće rodne razlike, posebno za znanstvenice u ranim fazama njihove karijere i upravo je sada važnije nego ikad prepoznati ženski doprinos u znanosti, razbiti stereotipe i pobijediti diskriminaciju žena i djevojaka u znanosti.

Sveučilište u Rijeci od trenutnih 5 članova uprave ima žene na čak 4 pozicije. Uz prorektora za financije prof. dr. sc. Davora Vašičeka, to su: rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektorica za informatizaciju i organizaciju prof. dr. Senka Maćešić, prorektorica za studije studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić i glavna tajnica Sveučilišta Roberta Hlača Mlinar, dipl. iur.

U Senatu, najvišem upravljačkom tijelu Sveučilišta od 25 članova, 15 su žene.

Od ukupno ~16.700 ljudi koji trenutno studiraju na Sveučilištu u Rijeci njih 58 % čine žene, a 42 % muškarci.

Podsjetimo, Sveučilište u Rijeci trenutno ima drugu rektoricu na čelu institucije – prof. dr. sc. Snježanu Prijić-Samaržija, a već ranih devedesetih godina prošloga stoljeća, Sveučilištem je upravljala rektorica prof. dr. sc. Katica Ivanišević, koja je rektorsku dužnost obnašala od 1993. do 1998. godine. 

Više o projektu SPEAR možete saznati OVDJE.

Vijesti vezane uz rodnu tematiku možete pročitati na mrežnim stranicama UNIRI – OVDJE.

Sveučilište u Rijeci ovim putem čestita svima ženama i djevojkama  znanstvenicama te ih potiče u radu i poziva da kontinuirano ulažu o svoje znanje i obrazovanje, jer to se uvijek isplati, a UNIRI pravi je primjer da uistinu jest tako.

Skip to content