KATEGORIJE

Međunarodni dana osoba s invaliditetom pri Sveučilištu u Rijeci

08.12.2022. / vijesti / studenti

Kao i svakog prosinca, već desetu godinu zaredom, na Sveučilištu u Rijeci obilježio se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz 1956. godine i ima za cilj postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici. Sam dan 3. prosinac dan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih naroda od 1992. godine. Cilj obilježavanja je promicanje razumijevanja prema osobama s invaliditetom te poticanje podrške za njihovo dostojanstvo, prava i dobrobit.

Na početku manifestacije gostima su se obratili predstavnici organizatora sljedećim redoslijedom:

  • prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,
  • prof. dr. sc. Zoran Sušanj, voditelj Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci, te
  • izv. prof. dr. sc. Tamara Martinac Dorčić, koordinatorica Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci

Nakon pozdravnih govora, uslijedio je službeni program:

  • Dodjela Nagrade najuspješnijoj studentici s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci za akademsku godinu 2021./22. Lani Jovanović, za ostvaren akademski uspjeh na preddiplomskom studiju hrvatskog jezika i književnosti pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.
  • Dodjela Nagrade najuspješnijem studentu s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci za akademsku godinu 2021./22. Morisu Zorici, za ostvaren akademski uspjeh na integriranom studiju prava pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.
  • Izlaganje dobitnika ovogodišnje nagrade Morisa Zorice na temu „ZAPOŠLJAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM – PRAVNA REGULATIVA“ koji se bavio pitanjem pružanja jednakih mogućnosti za ulazak na tržište rada nezaposlenim osobama s invaliditetom.
  • Prezentiranje primjera zapošljavanja osoba s invaliditetom u Udruzi za mlade i studente s invaliditetom “Znam” prof. Luke Zaharije, predsjednika Udruge za mlade i studente s invaliditetom Primorsko goranske županije „Znam“ i Mirte Zekanović, članice Skupštine i administratorice Udruge.
  • Interaktivno predavanje „UPRAVLJAJ KARIJEROM I GIBAJ SE PRAVIM SMJEROM!“ dipl. oec., mag. psych. Nikolete Zubić iz Ureda za karijere Sveučilišnog Savjetovališnog Centra u sklopu kojeg smo imali priliku saznati više o teorijama razvoja karijere i prediktorima karijernog uspjeha, procesu upravljanja karijerom te pojmu zapošljivosti kao suvremenoj alternativi sigurnosti posla, ali i osnovnim elementima karijernog plana koji obuhvaća osvještavanje vlastitih vrijednosti u radnom okruženju, vlastitih potencijala, razmatranje različitih mogućnosti, postavljanje ciljeva te savladavanje prepreka za njihovo ostvarenje.
Skip to content