KATEGORIJE

Međunarodni ljetni institut o prevenciji seksualnog nasilja u obrazovanju

04.07.2023. / vijesti / diversity

U ”Akvariju” Studentskog centra Rijeka na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak, 3. srpnja 2023. održano je otvorenje konferencije pod nazivom Međunarodni ljetni institut: Prevencija seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja u obrazovanju – Međunarodni pristup teoriji i učinkovitoj praksi. Prisutnima su se na otvorenju obratili: prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci; prof. dr. sc. Njoki Wane, predstojnica, Social Justice Education, OISE, Sveučilište u Torontu, Kanada; gđa Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke i Nj. E. Alan Bowman, veleposlanik Kanade za Hrvatsku i Kosovo. Konferencija se održava tijekom cijeloga tjedna, od ponedjeljka do petka, 3. do 7 srpnja 2023. Ovaj međunarodni ljetni institut usredotočuje se na važno globalno pitanje oblikovanja i provođenja učinkovitih programa i politika za prevenciju seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja u obrazovanju, s naglaskom na istraživanje međunarodnih i komparativnih perspektiva. Organizatori konferencije su: Social Justice Education i Centar za medije, kulturu i obrazovanje, Ontario Institute for Studies in Education, Sveučilište u Torontu, Kanada; Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci i Grad Rijeka, a uz podršku Veleposlanstva Kanade u Hrvatskoj i Kosovu.

Ovaj međunarodni ljetni institut usredotočuje se na važno globalno pitanje oblikovanja i provođenja učinkovitih programa i politika za prevenciju seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja u obrazovanju,  s naglaskom na istraživanje međunarodnih i komparativnih perspektiva.

Institut je namijenjen znanstvenicima/znanstvenicama, studentima/studenticama, odgojno-obrazovnim djelatnicima/djelatnicama, aktivistima/aktivisticama iz zajednice i stručnjacima/stručnjakinjama zainteresiranima za razvoj međunarodnih i komparativnih vještina pri prikupljanju i tumačenju podataka vezanih za prevenciju seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja, kao i planiranje i procjenu strategija prevencije nasilja u visokom obrazovanju i izvan njega.

Institut će se usredotočiti na prevenciju nasilja u multikulturalnim i multietničkim društvima, koristeći intersekcionalne, post-socijalističke, postkolonijalne i teorije socijalne pravde u kojima se prevencija seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja razumijeva u odnosu na strukturalne, kulturne, socijalne i ponašajne čimbenike. Ti čimbenici proizvode i jačaju ono što se u lokalnom i globalnom kontekstu smatra temeljnim uzrocima seksualnog nasilja: patrijarhat, socijalistička i kapitalistička ekonomija, rasne, etničke i rodne i seksualne identitetske formacije, te s tim povezana uloga obrazovanja, medija i državnih institucija u odgovoru na nejednakosti koje proizvode oblike nasilja u obrazovanju i izvan njega.

Program instituta organiziran je u tematskim panelima koje će voditi međunarodni tim kanadskih i hrvatskih stručnjaka za rodnu ravnopravnost i seksualne studije, filozofiju, istraživanje i  financiranja istraživanja usredotočenih na žene, obrazovne kurikulume i odnose između rasa i etničkih skupina u Europi i Sjevernoj Americi. U posebnim panel-diskusijama prikazat će se studentska istraživanja i analize isprepletenih oblika seksualnog, rodno uvjetovanog, rasnog, (post)kolonijalnog, političkog i kulturnog nasilja, predstavljajući interese i rad mlade generacije studenata u ovome području iz cijelog svijeta. U panelima će se predstaviti studentska istraživanja koja uključuju Rusiju, Indiju, Hrvatsku, Kanadu, Kinu, Sjedinjene Američke Države i druge lokalitete, mapirajući globalne manifestacije nasilja, ali i posvećene napore odgojno-obrazovnih djelatnika, stručnjaka, aktivista i donositelja odluka da zaustave takvo nasilje i podrže ravnopravnost i društvenu pravednost diljem svijeta.

PROGRAM

Skip to content